Λοιπόν,
υπάρχουν δύο σκέλη στο ερώτημά σου
Το πρώτο είναι “πότε πρέπει να αλλάξεις το δάνειο από ελβετικό φράγκο σε ευρώ”
και το δεύτερο είναι “αν πρέπει να το αλλάξεις τώρα ή σε κάποια στιγμή στο μέλλον”
Στο πρώτο η απάντηση είναι εύκολη (και την έχεις δώσει μόνος σου) - το δάνειο πρέπει να το αλλάξεις όταν το φράγκο είναι (ήταν) αδύναμο—Όπως πολύ καλά λες - “Με το φτωχό μου το μυαλό για να το κάνω ευρώ πρέπει να αγοράσω όλο το δάνειο , άρα θα πρέπει να δώσω τώρα περισσότερα ευρώ για να πάρω ολιγότερα ελβετικά κατά συνέπεια θα χρεωστώ περισσότερα ευρώ.”
Δεν χρειάζεσαι οικονομολογο επί τούτου ....
Από εκεί και πέρα το αν πρέπει να το αλλάξεις τώρα ή στο μέλλον ΔΥΣΤΥΧΩΣ είναι κάτι που κανείς δεν το γνωρίζει με βεβαιότητα—δηλαδή κανείς δεν γνωρίζει στα σίγουρα (εκτός από κατι παπαγαλάκια και προφήτες) αν η ισοτιμία φράγου ευρώ θα πάει στο 1,1 ή θα πάει στο 1,8. Όποιος σου πει ότι ξέρει και γνωρίζει ΛΕΕΙ ΨΕΜΜΑΤΑ.
Από εκεί και πέρα ο καθένας σου λέει την άποψή του—άλλοι γνωρίζουν περισσότερα οπότε η άποψή τους είναι εμπεριστατωμένη, άλλοι γνωρίζουν λιγότερα (έως τίποτα) οπότε η άποψή τους είναι ......
Επειδή μπορώ να καταλάβω ότι βρίσκεσαι σε δίλημμα—η δική μου η άποψη (που επαναλαμβάνω ότι μπορεί να είναι λανθασμένη) είναι ότι το ελβετικό φράγκο είναι πάρα πάρα πολύ δυνατό αυτή την εποχή—αν κοιτάξεις ιστορικά
http://finance.yahoo.com/echarts?s=EURCHF=X+Interactive#chart2:symbol=eurchf=x;range=my;indicator=volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=on;source=undefined
θα δεις ότι τα τελευταία 11 χρόνια το ελβετικό δεν εχει υπάρξει πιο δυνατό. Οπότε ΕΓΩ μάλλον ΔΕΝ θα άλλαζα τα ελβετικά σε ευρώ.—Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα ισχυροποιηθεί περισσότερο σε κάποιες περιόδους.
Να σου κάνω μία άλλη πρόταση επίσης—Αν φοβάσαι πολύ ότι το ελβετικό θα ισχυροποιηθεί περισσότερο (και θα παραμείνει ισχυρό)—Εχεις σκεφτεί την πιθανότητα να αλλάξεις ΜΕΡΟΣ του δανείου σε ευρώ ?
Π.Χ. το 25%, 30%, 50% ???
Η απόφαση δυστυχώς είναι δική σου και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον.
Υ.Γ. πάντοτε είναι καλό τα εισοδήματά μας και τα έξοδά μας να είναι στο ίδιο νόμισμα, όσο ευκαιρία και να φαίνεται το χαμηλό επιτόκιο του γεν, του ελβετικού κλπ. κλπ. —Αλλά ολόκληρη ΑΒΒ κόντεψε να πτωχεύσει λόγω του ελβετικού (20 χρόνια πίσω - ίδιο σενάριο) ....