Η ανάγκη για συσπείρωση του μεταρρυθμιστικού χώρου | Market-talk.net
Index | US Snapshot | Contrarian Index | Economic Charts | Economic Calendar | Archives | News | Forum | The Score

Τελευταία σχόλια άρθρων
Γιώργος Καισάριος@ Μια διαφορετική δημόσια τηλεόραση (18/06/2013 11:53am)
liberal@ The dollar liquidity time bomb (19/05/2013 22:23pm)
liberal@ The dollar liquidity time bomb (19/05/2013 22:18pm)

| E-mail | PrintSun, June 24, 2012 - 09:37 am

Η ανάγκη για συσπείρωση του μεταρρυθμιστικού χώρου

Και τώρα τι κάνουμε;; Τι κάνουμε τώρα κύριοι των μεταρρυθμιστικών κομμάτων; Ποιος θα είναι αυτός που θα σηκώσει το λάβαρο του μεταρρυθμιστικού/Φιλελεύθερου χώρου;

Ποιος θα είναι αυτός που μπορεί να εμπιστευτεί ο κόσμος με σκοπό να μπει στη βουλή κάποιο κόμμα και κάποια πρόσωπα που έχουν κάτι το διαφορετικό να πουν;

Η ευκαιρία υπήρχε στις προηγούμενες εκλογές, αλλά όλοι είχαν δική τους ατζέντα. Όλοι ήθελαν να πάρουν αυτοί τη σκυτάλη διότι άπαντες είχαν “διαφορά κουλτούρας” με όλους τους άλλους.

Αν στις προηγούμενες εκλογές, ορισμένοι ήταν πιο διαλλακτικοί, θα είχαμε γλιτώσει 40 ήμερες ταλαιπωρίας και θα είχαμε κυβέρνηση, όπου τουλάχιστον 20 βουλευτές ενός κόμματος που πραγματικά θέλει μεταρρυθμίσεις θα ήταν στη βουλή και θα είχαμε βάλει πόδι στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.

Δυστυχώς όμως τώρα είναι αργά. Δυστυχώς σε αυτές τις εκλογές το ΣΥΡΙΖΑ πήρε 27%, αντί να είχε περιοριστεί στο 17% στις προηγούμενες εκλογές.

Δυστυχώς μπήκε το μαχαίρι στο λαιμό σε όλους μας και αναγκαστικά στηρίξαμε τα δυο μεγάλα κόμματα των προηγούμενων ετών (κυρίως τη ΝΔ), στο όνομα της σταθερότητας. Με λίγα λόγια, αναγκαστικά στηρίξαμε αυτό που θέλαμε να αλλάξουμε.

Και μέσα σε αυτό το κλίμα, διαλύθηκε σχεδόν παντελώς το ρεύμα που είχε αρχίσει προ μερικών μηνών από όλα τα μεταρρυθμιστικά κόμματα για αλλαγή. Τώρα ποιον να εμπιστευτεί ο πολίτης;

Τα πρώην στελέχη της ΔΥΜ ΣΥΜ που τώρα δεν υπάρχει; Τη ΔΡΑΣΗ και τη ΦΙΣ ή την ΔΞ που τα έχει κάνει θάλασσα;

Κρίμα, διότι ιδίως όσον αφορά τη Δημιουργία Ξανά, ήταν η σταχτοπούτα της ελληνικής πολιτικής. Πράγματι ήταν ένα κόμμα που ενέπνευσε και κινητοποίησε πάρα πολύ κόσμο που διψούσε για κάτι το διαφορετικό. Κρίμα διότι οι λανθασμένοι χειρισμοί και τα αλλεπάλληλα λάθη γκρέμισαν αυτό το όνειρο.

Το ατυχές στην όλη υπόθεση είναι ότι αν αυτή η κυβέρνηση συνεργασίας δεν καταφέρει να κάνει κάτι, έτσι ώστε ο μέσος πολίτης να δει πραγματικές αλλαγές και να δει βελτίωση των οικονομικών του συνθηκών, ο δρόμος προς τον απέραντο λαϊκισμό είναι ανοιχτός και δεν τον γλιτώνουμε.

Διότι αν ο μέσος πολίτης δεν δει φως έτσι ώστε να προσδοκά στο μέλλον ανάκαμψη, πολύ φοβάμαι ότι σε 12 μήνες από τώρα το ΣΥΡΙΖΑ όχι 27% θα πάρει, αλλά 40%.

Και αν γίνει αυτό, οι υπεύθυνοι θα είναι πάρα πολλοί.

Η επόμενη μέρα, κατά την άποψη μου, θα πρέπει να επικεντρωθεί αποκλειστικά στη συσπείρωση του φιλελεύθερου χώρου και τίποτα λιγότερο. Ή θα φτιαχτεί ένα νέο σχήμα, όπου όλοι θα είναι μέσα (ΔΗΜΣΥΜ, ΔΡΑΣΗ, ΦΙΣ, ΔΞ και όποιος άλλος θέλει) και να διαλυθούν οι κατά τόπου συνιστώσες, ή απλά δεν θα υπάρχει φιλελεύθερο/μεταρρυθμιστικό κόμμα ικανό να συμμετάσχει στις εξελίξεις.

Κόμματα φιλελεύθερα βέβαια θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσο θα έχουν την δυνατότητα να επηρεάσουν καταστάσεις έξω από τη βουλή. Διότι μόνο από το βήμα της βουλής μπορούν να ακουστούν πράγματα που ακόμα είναι ταμπού για τον μέσο Έλληνα πολίτη και μόνο με κοινοβουλευτική παρουσία θα μπορούν να συντελεστούν αλλαγές. Επίσης, μπορεί πράγματι κάποιο φιλελεύθερο κόμμα στο μέλλον να πάρει ένα 3%, αλλά με 3% δεν κάνεις αλλαγές,

Δεν με ενδιαφέρει τι διαφορές έχει ο ένας με τον άλλον, οι διαφορές δεν είναι αυτές που ενώνουν, αλλά τα κοινά σημεία. Και έτσι όπως το βλέπω εγώ, τα κοινά σημεία είναι πολύ περισσότερα από τις διαφορές.

Ή θα συσπειρωθεί ο φιλελεύθερος μεταρρυθμιστικός χώρος ή θα περιοριστούμε να είμαστε πολιτικές παρέες και θα κάνουμε διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και που και που, θα συμμετάσχουμε στις εκλογές. Διότι αν δεν συσπειρωθεί ο χώρος, μέχρι εκεί είμαστε.


Γιώργος Καισάριος

george-croped.jpg


Follow me on twitter


.(JavaScript must be enabled to view this email address)Please like us of facebook hereLinks : Financial Blogs & News | Subscribe to Market-talk by Email |

I love hairmania Club
Loading...

Για να αφήστε σχόλιο, κάντε log in η καινούργια εγγραφή
Σχόλια αναγνωστών ( 4 )
petrakis
Jun 26 2012 12:37 am

Πριν από οποιαδήποτε πρόταση για συσπειρώσεις και συνεργασίες, οφείλετε οσοι φιλελεύθεροι φύγατε από το φυσικό σας χώρο σε αυτές τις εκλογές (Δράση-ΔΞ, δηλαδή το συνασπισμό που εσύ και πολλοί ακόμα μετά Χριστόν Προφήτες διατυμπανίζετε σαν τη μοναδική λύση), να κοιταχτείτε στον καθρέφτη και να απολογηθείτε για την ηλιθιότητα σας, να μας φέρετε στα μούτρα τον Στυλιανίδη, τον Νικολόπουλο, τον Βρούτση, τον Σταικούρα και τα άλλα παλικάρια, με την ηλίθια δικαιολογία, του να μη βγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εβγαινε, δεν έβγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ, εσείς δεν είχατε ΚΑΜΙΑ απολύτως δουλειά να πάτε στη ΝΔ.

Ακόμα και εάν έβγαινε ο ΣΥΡΙΖΑ, και κυβερνούσε με αυτούς που είχε σκοπό να κυβερνήσει, θα υπήρχε ένα κόμμα με 10 βουλευτές που τουλάχιστον, ακόμα και να μη συγκυβερνούσε, αφού κυβέρνηση θα ήταν ο Τσίπρας, θα ήταν μέσα στη Βουλή και θα είχε μία ολόκληρη τετραετία να μιλά και να προβάλλει τις θέσεις του και να αποκτά πρόσθετη πολύτιμη αναγνωρισιμότητα.

Επομένως οι ευθύνες σα;ς είναι τραγικές.

Και δεν είστε και αξιόπιστοι.

Δηλαδή, εάν γίνει αυτή η συσπείρωση, αλλα στις επόμενες εκλογές πάλι το δίπολο είναι ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και παίζουν την πρωτιά πόντο πόντο, γιατί τότε θα ψηφίσετε έναν μεταρρυθμιστικό συνασπισμό και δεν το κάνατε τώρα;

dimitris
Jun 26 2012 02:19 am
Πειραιας

Πρέπει μειωθεί το όριο του 3% σε 1% ώστε να μη φοβάται ο ψηφοφόρος πως θα πάει η ψήφος του χαμένη. Το θεωρώ πολύ σημαντικό, τουλάχιστον όσο διατηρούμε αυτό το ξεπερασμένο κοινοβουλετικό σύστημα.

patqut
Jun 27 2012 12:05 pm

Συμφωνώ απόλυτα μετον petrakis. Επίσης συμφωνώ ότι η χαμένη ευκαιρία ήταν οι προηγούμενες εκλογές καθώς πιθανά η συνεργασία ΔΡΑΣΗ-ΔΞ να είχε μπει στη Βουλη. Και λέω πιθανά διότι είναι βέβαιο ότι στη περίπτωση αυτής της συνεργασίας το πρώτο λόγο θα τον είχε η ΔΡΑΣΗ και όχι η ΔΞ. Η ΔΞ πήρε φωνή μετά το 2,5% από το πουθενά. Οπότε μη θεωρείτε δεδομένο ότι πάλι όλοι αυτοί που ψήφισαν τότε ΔΞ θα το έκαναν και σε ένα τέτοιο σενάριο. Άλλωστε ο κ. Μάνος όσο και να είναι ορθολογιστικά τα περισσότερα από αυτά που υποστηρίζει από επικοινωνιακής πλευράς η εικόνα του είναι (όπως πάντα) άθλια. Δε το έχει ο άνθρωπος, τι να κάνουμε!
Το μεγαλύτερο πρόβλημα κατά τη γνώμη μου ήταν η παρουσία της κ. Μπακογιάννη στην ηγεγία της ΔΗΣΥ. Και ο λόγος είναι απλός. Η κ. Μπακογιάννη ταυτίζεται στα μάτια του περισσότερου κόσμου στο πολιτικό σύστημα που έφερε την Ελλάδα στη σημερινή κατάσταση. Επομένως έχεις την ιδιόμορφη κατάσταση όπου τρία κόμματα με παρόμοιες θέσεις να μοιράζονται μια δεξαμενή ψηφοφόρων που θέλουν να αλλάξουν τη παρούσα πολιτική κατάσταση. Όμως ηγέτης του μεγαλύτερου είναι μία πολιτικός “στιγματισμένη” η οποία ήταν γνωστό ότι δε σταμάτησε να λοξοκοιτά προς την κυβερνητικά αγκαλιά της ΝΔ, η ΔΡΑΣΗ με έναν ικανό αλλά επικοινωνιακά καταστροφικό αρχηγό και ένα κόμμα, τη ΔΞ, ένα κόμμα βρέφος, με πολλές υποσχέσεις αλλά με άγνωστη δυναμικότητα. Η μη συνεργασία τους λοιπόν ήταν φυσιολογική εξέλιξη.
Όμως στις επόμενες εκλογές τι άλλαξε κύριοι; Τι ακριβώς φοβηθήκατε; Τον ΣΥΡΙΖΑ; Μα ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει στην εξουσία γρήγορα. Το παρόν κυβερνητικό σχήμα είναι το ίδιο που μπορούσε να προκύψει και από τις προηγούμενες εκλογές. Και δε πρόκειτε να λειτουργήσει. Γιατί; Διότι χρειάζεται πολιτική και κοινωνική κουλτούρα που δεν υπάρχει σε κανέναν από τους κομματικούς μηχανισμούς των συμμετεχόντων. Η πιο σταθερή δομή ίσως αυτή τη στιγμή από τις τρεις είναι αυτή του ΠΑΣΟΚ καθώς τα σκληροπηρυνικά “αγροτοσυνδικαλιστικά” στελέχη του, ο κορμός του κομματικού στρατού του ΠΑΣΟΚ, έχει ήδη ποντάρει στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να επιβιώσει ως ακρίδες πάνω στα σπαρτά της χώρας μας.
Μία εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ κύριοι στην εξουσία δε τη γλιτώνουμε. Αυτή είναι η εκτίμηση μου. Θα ήταν καλύτερο να γινόταν τώρα να τελειώναμε με αυτή την ιστορία που οι συνθήκες δεν ήταν ακόμα απολύτως ώριμες για την πιθανή απόσχιση μας από τον κορμό της Ευρώπης. Γρήγορα όμως θα έχανε τη δυναμικότητα του και ο κόσμος θα έψαχνε πλέον εναλλακτικές λύσεις. Μαζικά, όχι μόνο το 5% που πιστεύει στην φιλελεύθερη λειτουργία της χώρας. Τώρα όμως χάθηκε και αυτό. Έχουμε έναν ακόμα δικομματισμό. Αυτών των κρατιστών που είναι “κέντρο-δεξιοί” και των κρατιστών που είναι “κεντρο-αριστεροί”. Απλά οι δεύτεροι αυτή τη στιγμή αμφιταλαντεύονται μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ...

pantits
Jul 10 2012 11:14 pm

το οριο του 3% ειναι το πιο λογική παραμετρος που υπάρχει στο εκλογικο συστημα

αν θυμαστε το βάλανε για μην βγαινουν τιποτα απίθανα κόμματα μειονοτήτων στην Θρακη