Το ευρωπαϊκό ponzi scheme συνεχίζεται | Market-talk.net
Index | US Snapshot | Contrarian Index | Economic Charts | Economic Calendar | Archives | News | Forum | The Score

Τελευταία σχόλια άρθρων
Γιώργος Καισάριος@ Μια διαφορετική δημόσια τηλεόραση (18/06/2013 11:53am)
liberal@ The dollar liquidity time bomb (19/05/2013 22:23pm)
liberal@ The dollar liquidity time bomb (19/05/2013 22:18pm)

| E-mail | PrintFri, November 16, 2012 - 10:38 am

Το ευρωπαϊκό ponzi scheme συνεχίζεται

Όπως έχουμε ξαναπεί:

Τo σύστημα Ponzi (Ponzi scheme) αφορά ένα παράνομο επενδυτικό σχήμα που καταβάλλει αποδόσεις προς επενδυτές, όχι από κάποιο πραγματικό κέρδος, αλλά από δικά τους χρήματα ή από χρήματα που εισρέουν από μεταγενέστερους επενδυτές.

Το σύστημα Ponzi προσελκύει συνήθως νέους επενδυτές, προσφέροντας αποδόσεις που δεν μπορούν να εγγυηθούν άλλες επενδύσεις, με τη μορφή βραχυπρόθεσμων αποδόσεων που είναι είτε υπερβολικά υψηλές ή ασυνήθιστα σταθερές. Η συνέχιση του απαιτεί μια συνεχώς αυξανόμενη ροή κεφαλαίων από επενδυτές. Το σύστημα είναι προδιαγεγραμμένο να καταρρεύσει επειδή τα κέρδη, αν υπάρχουν, είναι λιγότερα από τα καταβλητέα ποσά προς τους επενδυτές.

Επειδή λοιπόν εμείς δεν μπορούμε να πληρώσουμε εδώ και μερικά χρόνια το χρέος μας, ή τις επενδυτικές αποδόσεις που έχουμε συμφωνήσει να πληρώσουμε (με βάση τα ομόλογα που έχουμε εκδώσει), τα πληρώνουν οι Ευρωπαίοι στους εαυτούς τους.

Με λίγα λόγια, οι αποδόσεις δεν καταβάλλονται από εμάς, αλλά από τους ιδίους, που συνεχώς κάνουν σκάντζα το χρέος μας στους εαυτούς τους (πλέον τους τόκους) και θεωρητικά εισπράττουν το χρέος και καταγράφουν τους τόκους.

Στην πραγματικότητα όμως δεν κερδίζουν τίποτα, διότι αφενός τα “κέρδη” τα έχουν πληρώσει οι ίδιοι στους εαυτούς τους και αφετέρου, άπαντες ξέρουν πολύ καλά ότι θα υπάρξει και άλλο κούρεμα.

Το ερώτημα όμως είναι το εξής. Έως πότε θα πρέπει οι Ευρωπαίοι και εμείς να συνεχίσουμε αυτό το παιχνιδάκι; Έως πότε θα πρέπει να κάνουμε υπομονή περιμένοντας λύση; Θα πρέπει να περιμένουμε το πότε θα κάνει στάση πληρωμών η Ιταλία και η Ισπανία και πότε θα αποφασίσουν να διαγράψουν καμία 200αριά δισ. χρέος από την Ιρλανδία, προκείμενου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα χρέους της Ελλάδος, ή θα πρέπει να κάνουμε κάτι σήμερα;

Διότι αν το όλο ζήτημα για το ότι δεν αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία είναι να μην γίνουμε κακοί, τότε μάλλον δεν σκεφτόμαστε λογικά. Διότι απλά η οικονομία θα καταστραφεί μέχρι να βρεθεί λύση. Με λίγα λόγια, δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου να περιμένουμε το πότε θα αποφασίσει η Ευρώπη να λύσει το πρόβλημα για όλους.

Και σας το λέω αυτό, διότι θεωρό δεδομένο ότι θα σκάσουν και πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη λόγω αδυναμίας αποπληρωμής χρέους.

Επίσης κάτι ακόμα, για ποιο λόγο να περιμένουμε πότε θα σκάσουν και οι Γάλλοι; Για ποιο λόγο δηλαδή θα πρέπει εμείς να κάνουμε τους καλούς και να μην διεκδικήσουμε ένα κούρεμα σήμερα; Οι Γάλλοι άραγε σκέφτονται εμάς σήμερα;

Θα μου πείτε ότι είμαστε πολύ μικροί για τέτοιες διεκδικήσεις. Δεν είμαι τόσο σίγουρος για αυτό. Δεν νομίζω ότι έχει να κάνει με το μέγεθος της χώρας, αλλά με πολιτική πυγμή. Αν δεν διεκδικήσεις κάτι, ακόμα και αν οι άλλοι ξέρουν ότι το χρειάζεσαι, δεν θα στο δώσουν, ειδικά όταν έχει κόστος για αυτούς. Θα πρέπει να το ζητήσεις και να το διεκδικήσεις. Κούρεμα του ελληνικού χρέους το 2010 δεν έγινε διότι δεν τολμούσε να το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση και όχι διότι δεν το ήθελε η Ευρώπη.

Έχοντας πει αυτό λοιπόν, το να περιμένουμε πότε την επόμενη δεκαετία θα σκάσει και η Γαλλία για να λυθεί το πρόβλημά μας, εκτιμώ ότι δεν έχει νόημα. Διότι η καταστροφή θα είναι τεραστίου βαθμού και θα έχουμε ξεπεράσει το σημείο της μη επιστροφής.

Βέβαια είμαι αρκετά έξω από τον χορό για να ξέρω τι έχει ειπωθεί μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτικών για το θέμα. Απλά αυτό που βλέπω είναι ότι είτε δεν κατανοούν την κατάσταση, ή την κατανοούν και για πολιτικούς λόγους εσωτερικής κατανάλωσης αφήνουν αυτά τα ζητήματα να αιωρούνται, με πολύ μεγάλο κόστος για την Ενωμένη Ευρώπη στο σύνολο.

Πάντως ό,τι και να λένε και ό,τι και να κάνουν, σημασία έχει ότι ένα ponzi scheme είναι ένα ponzi scheme και δεν μπορείς δια παντός να παίζεις αυτό το παιχνίδι. Στο τέλος κάποιος θα μείνει με τον μουτζούρη στο χέρι. Και όσο πιο πολύ σε χρόνο διαρκεί αυτό το παιχνίδι της οικονομικής υποκρισίας, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κόστος του μουτζούρη για αυτούς που έχουν στήσει την πυραμίδα. Και το κόστος δεν θα είναι δικό μας, αλλά δικό τους.


Γιώργος Καισάριος

george-croped.jpg


Follow me on twitter


.(JavaScript must be enabled to view this email address)Please like us of facebook hereLinks : Financial Blogs & News | Subscribe to Market-talk by Email |

I love hairmania Club
Loading...

Για να αφήστε σχόλιο, κάντε log in η καινούργια εγγραφή
Σχόλια αναγνωστών ( 3 )
gino
Nov 17 2012 09:15 am

Παρά το βρισίδι που του έχετε ρίξει βλέπω οτι στο συγκεκριμένο σημείο δίνετε δίκιο στον Τσίπρα . Είναι δεδομένο οτι οι Ευρωπαίοι , για πολιτικούς λόγους , παίρνουν δύσκολες αποφάσεις μόνο στο “και πέντε” και πάλι όχι αρκετά τολμηρές . Οι Ευρωπαίοι μπορούν να καταλάβουν και μόνοι τους οτι το παιχνίδι δεν βγαίνει , δεν νομίζω οτι δεν προχωρούν στο γιγα-κούρεμα επειδή δεν το ζητάει η ελληνική κυβέρνηση . Αν πραγματικά ήθελαν να το κάνουν , το τι θα ήθελε και τι όχι η κυβέρνηση μας θα ήταν αδιάφορο . (κάτι σαν το δημοψήφισμα πχ )
Το ζήτημα είναι , μέχρι ποιό σημείο μπορεί να φτάσει αυτή η περίφημη διαπραγμάτευση από την πλευρά μας ;. Πάς ζωσμένος με τα εκρηκτικά και ότι γίνει , ότι περίπου ευαγγελίζεται ο Τσίπρας;

Γιώργος Καισάριος
Nov 19 2012 11:09 am
Athens, Greece

ΔΕν δινω κανενα δικαιο στον Τσιπρα. Ο Τσιπρας λεει οτι λεει διοτι εχει καποι χαζη ιδεολογια, εγω τα λεω διοτι το απαιτουν οι περιστασεις και η πραγματικοτιτα των αριθμων. Ειναι δυο διαφορετικα πραγματα.

gino
Nov 19 2012 06:01 pm

Δεν διαφωνώ  , αλλά ας είμαστε πρακτικοί .

Πρέπει να πάει κάποιος με τσαμπουκά  , ανεξαρτήτως κινήτρων να διεκδικήσει κούρεμα ναι ή όχι  ; Και αν ναι μέχρι που φτάνει ο τσαμπουκάς ;