Ορθή επανάληψη: Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι θετικό γεγονός για το Χ.Α. | Market-talk.net
Index | US Snapshot | Contrarian Index | Economic Charts | Economic Calendar | Archives | News | Forum | The Score

Τελευταία σχόλια άρθρων
Γιώργος Καισάριος@ Μια διαφορετική δημόσια τηλεόραση (18/06/2013 11:53am)
liberal@ The dollar liquidity time bomb (19/05/2013 22:23pm)
liberal@ The dollar liquidity time bomb (19/05/2013 22:18pm)

| E-mail | PrintSat, November 17, 2012 - 10:42 am

Ορθή επανάληψη: Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι θετικό γεγονός για το Χ.Α.

Ας επαναλάβουμε, τώρα που είμαστε στα πρόθυρα του επόμενου πακέτου βοήθειας, ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ιδρυμάτων θα είναι θετικό γεγονός για το χρηματιστήριο. Επίσης να επισημάνω (για πολλοστή φορά) ότι οι τράπεζες δεν θα συμμετάσχουν στον επόμενο ανοδικό κύκλο.

Αυτό που θα προσφέρει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πάνω από όλα είναι ρευστότητα, για τις εταιρείες αυτές που έχουν πρόβλημα ρευστότητας μεν, αλλά είναι ακόμα βιώσιμες δε.

Τέτοιες εταιρείες υπάρχουν πολλές. Αυτές λοιπόν οι εταιρείας θα είναι οι πρώτες που θα ωφεληθούν. Πολλές από αυτές είναι εισηγμένες. Αλλά ακόμα και εταιρείες που δεν έχουν πρόβλημα, θα ωφεληθούν, διότι πολλοί εκ των πελατών τους θα αποκτήσουν ρευστότητα.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ρευστότητα για την αγορά του τύπου, πάρτε κόσμε πιστωτικές κάρτες αβέρτα κουβέρτα. Δεν θα σας καλέσει καμία τράπεζα να πάρτε πιστωτική κάρτα... πιστέψτε με.

Η ανακεφαλαιοποίηση δεν σημαίνει ρευστότητα για εταιρείες και ιδιώτες που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τέτοια ρευστότητα.

Επειδή όμως η όποια ρευστότητα δεν θα κατευθυνθεί αδιακρίτως σε όλη την αγορά, θα πιάσει περισσότερο τόπο, διότι θα γίνει πιο βέλτιστη χρήση αυτής.

Επίσης, μερικά δισ.  ευρώ από το τωρινό πακέτο, θα κατευθυνθούν προς εταιρείες στις οποίες το κράτος χρωστά λεφτά. Πολλές από αυτές τις εταιρείες είναι επίσης εισηγμένες.

Υπάρχουν ορισμένοι που λένε, πώς θα ανέβει ο ΓΔ χωρίς τις τράπεζες;  Η απάντηση είναι ότι πράγματι θα είναι βαρίδι, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανέβει ο ΓΔ.

Επίσης, άσχετα του αν δεν ανέβει ο ΓΔ ο ίδιος και τα διάφορα κρατικά χαρτιά (διότι ουσιαστικά αυτά έχουν μείνει πλέον από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση), μεμονωμένες μετοχές μπορούν να ανέβουν, όπως δείχνει το διάγραμμα πιο κάτω.

image

 

Και όποιος δεν το ξέρει, μετοχές αγοράζουμε και όχι τον ΓΔ. Σαφώς και το επενδυτικό κλίμα δεν θα είναι εύκολο και βέβαια υπάρχει ακόμα πολύ μεγάλο country risk και οι μετοχές θα έχουν φτωχή αποτίμηση, αλλά όλα αυτά είναι ήδη προεξοφλημένα στις τωρινές τιμές.

Με λίγα λόγια, για αυτούς που μπορούν να παρακολουθούν την αγορά και να κοιτάζουν που και που κανέναν ισολογισμό και να παρακολουθούν τις ειδήσεις των εταιρειών, υπάρχουν ευκαιρίες και μπορείς να επενδύσεις και να κερδίσεις.

Τέλος, με τις τράπεζες εκτός δράσης για πολλά χρόνια ακόμα (αμφιβάλω αν θεσμικοί ντόπιοι και ξένοι θα τις βάλουν στο στόχαστρο για την επόμενη δεκαετία) σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σε λίγο θα βγει και από το ταμπλό και η ΕΕΕΚ, το ερώτημα είναι, τι θα μείνει στο ταμπλό; Η απάντηση είναι μόνο τα μικρά χαρτιά.

Με λίγα λόγια, βλέπω και μια περίπτωση όπου, όταν και ο μέσος επενδυτής αποφασίσει να βάλει λεφτά σε αμοιβαία κεφάλαια ή να βάλει λεφτά απευθείας ο ίδιος στην αγορά, πάρα πολλά μικρά χαρτάκια θα γίνουν αεροπλανάκια.

Και ενώ σήμερα πολλά από αυτά τα “μικρά” χαρτιά δεν γυαλίζουν στο μάτι κανενός, όταν πάρει μπρος η αγορά και μπουν λεφτά, όλα αυτά τα μικρά χαρτιά θα γίνουν τέτοιες φούσκες, που θα τα κοιτάζουν ορισμένοι και δεν θα το πιστεύουν.

Και όσοι αργήσουν να αγοράσουν, θα έχουν μόνο χασούρα να προεξοφλήσουν, διότι υπάρχει όριο στο πόσο μπορεί να φουσκώσει κάτι.

Βέβαια όλα αυτά εκτιμώ ότι δεν θα γίνουν σε μια μέρα και θα περάσει πολύ καιρός για να αποτυπωθούν στο ταμπλό και ιδιαίτερα η θεωρία που έχω για τα μικρά χαρτιά να γίνουν φούσκες. Αλλά για υπομονετικούς επενδυτές και για αυτούς που, σαν έμενα δεν βλέπουν δραχμή, αυτό είναι ίσως το καλύτερο περιβάλλον για χτίσιμο θέσεων, σε εταιρείες που θα έχουν αντέξει αυτή την κρίση και λογικά θα είναι οι αυριανοί μετοχικοί πρωταγωνιστές.


Γιώργος Καισάριος

george-croped.jpg


Follow me on twitter


.(JavaScript must be enabled to view this email address)Please like us of facebook hereLinks : Financial Blogs & News | Subscribe to Market-talk by Email |

I love hairmania Club
Loading...

Για να αφήστε σχόλιο, κάντε log in η καινούργια εγγραφή
Σχόλια αναγνωστών ( 3 )
gino
Nov 17 2012 11:08 am

Εγώ νόμιζα οτι η ανακεφαλαιοποίηση γίνεται μέχρι του ύψους που απαιτείται για να καλυφθούν οι όροι της Βασιλείας ώστε να μείνουν ανοικτές οι τράπεζες . Οτι δηλαδή τα κεφάλαια αυτά δεν θα δοθούν σε δάνεια αλλά θα τα εγγράψουν οι τράπεζες και θα τα κρατήσουν στο σεντούκι.

Τι ποσοστό της ανακεφαλαιοποίησης προβλέπεται να περάσει σε νέα δάνεια ;

Γιώργος Καισάριος
Nov 19 2012 11:07 am
Athens, Greece

Το BASELL III ειναι ακομα πολυ μακρια, δεν εχει τελειωσει ακομα τα κεφαλαια που θα απαιτηθουν.

Κοιτα, πρωτα θα πρεπει να φτριαξεις τις τραπεζες για να επανερθει η εμπυστοσυνη και μετα να σου ερθουν καταθεσεις. Μεχρι να ερθουν και να υπερβουν τα κεφαλαια που εχεις ηδη δανεισει, δεν νομιζω να υπαρξει περισευμα να δοθουν δανεια σε ολους.

gino
Nov 19 2012 05:59 pm

Σε όλους  , σε κάποιους ή σε κανέναν ;

Αν οι καταθέσεις μείνουν ως έχουν ,με την παρούσα κατάσταση ,  τι ποσοστό της ανακεφαλαιοποίησης πέφτει σε νέα δάνεια ;