Unconventional monetary policy | Market-talk.net
Index | US Snapshot | Contrarian Index | Economic Charts | Economic Calendar | Archives | News | Forum | The Score

Τελευταία σχόλια άρθρων
Γιώργος Καισάριος@ Μια διαφορετική δημόσια τηλεόραση (18/06/2013 11:53am)
liberal@ The dollar liquidity time bomb (19/05/2013 22:23pm)
liberal@ The dollar liquidity time bomb (19/05/2013 22:18pm)

| E-mail | PrintThu, June 12, 2003 - 11:14 pm

Unconventional monetary policy

Πριν μερικές μέρες μια ανάλυση της HSBC γράφει;

Some strange things have been happening in global financial markets this year. First, equity and credit markets diverged in January and February. And the subsequent rally in equities reversed the normal relationship by which equities slightly lead credit spreads. In the March rally, the previously powerful negative correlation between equities and bonds has reversed, allowing both asset classes to rally together. The tight correlation between US and European equities has weakened significantly. A falling US dollar has normally been associated with weak equity market performance, but it certainly hasn’t been this time. And finally, it seems counter-intuitive that Treasuries should rally so powerfully when the dollar is collapsing. We look at the reasons behind these planetary shifts. They are numerous, but the most important is the market’s recent move to discount unconventional monetary policy measures – and specifically a move to drive Treasury yields lower. This is naturally good news for Treasuries, but at the same time has negative implications for the dollar. Such a policy would also be very good news for US equities, although in the event that bond buying failed to halt the deflationary trend – our central scenario - the good news would end up being only being temporary. However, we think that the markets are starting to discount too much too soon on this front. We expect the Fed to push bond yields to 2.5% by the end of next year, but at this point there are still 125 bp of conventional policy to go. We note the upside risk, but prefer not to chase the equity rally in the short term.

Με τον όρο “unconventional monetary policy” εννοούν αυτά που έχει πει ο Bernanke. Και αυτός ο λόγος είναι κάθε δικαιολογία για όσους έχουν δολάρια να τα πουλήσουν. Μπορείτε να διαβάστε τι είχε πει τότε εδώ:

Governor Ben S. Bernanke - Deflation: Making Sure “It” Doesn’t Happen Here

Για τους καινούργιους παρακαλώ διαβάστε ένα παλιότερο άρθρο που είχα γράψει The Sting (Το μεγάλο κόλπο). Σε αυτό το άρθρο [λίγο μετά αυτόν τον περίφημο λόγο του Bernanke] περιγράφω μια κατάσταση όπου η Αμερική θα κάνει Monetize τα χρέη της. Αυτό από τη μια θα τις μειώσει τα χρέη αλλά από την άλλη θα μειώσει δραματικά την αξία του δολαρίου. Από την άλλη όμως, θα εκτοξευτούν τα equity markets! Τώρα πιστέψτε το η όχι, από τότε που έχω γράψει αυτό το άρθρο, ολοένα και συζητιέται ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο – ενώ στην αρχή όλοι νόμιζαν ότι ήταν ένα αστείο. Και πιστέψτε το η όχι, η FED το κάνει σταδιακά αυτή τη στιγμή! Δηλαδή σταδιακά και με αργούς ρυθμούς αγοράζει κρατικά χρεόγραφα από την αγορά!

Η τωρινή άνοδος των αγορών μάλλον είναι η προεξόφληση αυτού του γεγονός. Στο τέλος της ημέρας όλα καταλήγουν σε Ρευστότητα, Ρευστότητα, Ρευστότητα! Αυτό κινεί τις αγορές. Μια τεραστία ρευστότητα που προέρχεται κατευθείαν από τη πηγή – Federal Reserve – που είναι ανεξάντλητη, απεριόριστη και πληθωριστική – ρευστότητα που θα έχει σαν αποτέλεσμα να ανέβουν οι τιμές σε όλα τα assets και παράλληλα θα ρίξει πολύ το δολάριο.

Ερώτηση: Πόσα λεφτά έχουν χάσει οι Ασιάτες επενδυτές από τότε που έχει αρχίσει και πέφτει το δολάριο;

Η απάντηση είναι, εξαρτάται από πότε είναι αγορασμένοι. Αυτοί δηλαδή που έχουν ομόλογα από παλιά είναι ακόμα κερδισμένοι. Ναι μεν έχει μειωθεί πρόσφατα το δολάριο, αλλά έχουν βγάλει αρκετά capital gains από την άνοδο των ομολόγων. Τώρα ξέροντας ότι κάποτε το δολάριο θα καταστραφεί, τι θα απογίνουν όλα αυτά τα δολάρια που έχουν; Αν ήμουν εγώ Ιάπωνας θα προτιμούσα να δώσω τα δολάρια πίσω στη FED και να αγοράσω κάτι πιο tangible – γη η μετοχές. Άλλωστε όταν αγοράζεις μετοχές αγοράζεις κάτι που πραγματικά υπάρχει και όχι μόνο μια υπόσχεση ότι θα πάρεις πίσω τα λεφτά σου με τον νόμιμο τόκο. Άρα λοιπόν γιατί οι Ασιάτες [και όχι μόνο] να μην αγοράσουν Αμερικανικές μετοχές με αυτά τα δολάρια που έχουν, αφού η FED θα τους τα αγοράσει, και ξέροντας μάλιστα ότι με αυτά τα δολάρια που θα πάρουν δεν θα μπορούν να τα κάνουν Ευρώ [είτε λόγου πολιτικής απόφασης είτε λόγου ότι δεν υπάρχουν αρκετά Ευρώ ακόμα]; Άρα τα λεφτά τα οποία θα προκύψουν στο μέλλον από αυτές τις αγορές που θα κάνει η FED θα μείνουν στην Αμερική και θα μπουν σε μετοχές. Με λίγα λόγια, η FED θέλοντας να ρίξει το δολάριο, θα ξαναφτιάξει μια καινούργια φούσκα! Άρα δηλαδή οι αγορές είτε προεξοφλούν αυτό το γεγονός είτε βρίσκονται στη διαδικασία αυτή.

Αυτό εν μερί δικαιολογεί την πιστωτική καλυτέρευση και την άνοδο των τραπεζών. Θυμηθείτε πέρσι που η μεγαλύτερη ανησυχία μου ήταν ο τραπεζικός κλάδος. Προσέξτε λίγο τώρα, αν πούμε ότι θα αυξηθεί δραματικά η μελλοντική ρευστότητα [όπως και γίνεται καθώς αναπνέετε] τότε λογικό είναι όλα αυτά τα τεράστια προβληματικά δάνεια να αποδειχθούν όχι και τόσο προβληματικά πια, η ως ποσοστό των συνολικών δανείων να λιγοστέψουν διότι απλά δημιουργούνται συνεχώς καινούργιες πιστώσεις! Όπως και να κάνουμε λοιπόν, αυτή η καινούργια ρευστότητα που δημιουργείται αυτή τη στιγμή θα κάνει inflate τους ισολογισμούς των τραπεζών .

Τώρα στην Ευρώπη κάτι παρόμοιο διαδραματίζεται αλλά με διαφορετική χροιά. Για να καταλάβετε που το πάω, διαβάστε επίσης το πιο πρόσφατα άρθρο με τίτλο Γιατί ανεβαίνουν οι αγορές. Σε αυτό το άρθρο περιγράφω μια κατάσταση όπου θα ανέβουν οι μετοχές διότι θα πρέπει να αναβαθμιστούν τα hard assets έναντι του χρήμα που τυπώνεται – ανεξάρτητα από το αν πάει καλά η οικονομία η όχι!

Απο περιέργεια λοιπόν πήγα στο site της Ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας για να δω πόσο έχει αυξηθεί η συνολική κυκλοφορία τους χρήμα στην ΕΕ. Η τελευταία ανακοίνωση της τράπεζας κάνει λόγο για μια συνολική αύξηση της νομισματικής κυκλοφορίας κατά το αστρονομικό ποσό των 8.7%.

MONETARY DEVELOPMENTS IN THE EURO AREA: APRIL 2003

Τώρα στη θεωρία τουλάχιστον, το συνολικό κυκλοφορούν χρήμα θα πρέπει να προσεγγίζει τα επίπεδα της ανάπτυξης, διότι οτιδήποτε παραπάνω δημιουργεί πληθωρισμό!

Τώρα στην ΕΕ έχουμε σχεδόν μηδέν ανάπτυξη, αλλά η συνολική κυκλοφορία του χρήματος αυξήθηκε κατά 8.7% σε ετήσια βάση, χωρίς να έχουμε πληθωρισμό. Που πήγε άραγε αυτή η ρευστότητα, η μάλλον που θα πάει; Προσωπικά εκτιμώ σε μετοχές. Πέραν αυτού η Ευρώπη γίνεται αποδέκτης και μιας άλλη ρευστότητας που έχει αλλοδαπή προέλευση.

Η κατάληξη είναι ότι ζούμε σε πολύ παράξενους καιρούς. Τα νομισματικά πειράματα εκ μέρους των κεντρικών τραπεζιτών είναι σε εξέλιξη και το αποτέλεσμα αυτών είναι μια τεράστια ρευστότητα που θα μας κατακλύσει η μας κατακλύζει αυτή τη στιγμή. Η ρευστότητα αυτή θα σπρώξει πάνω τις τιμές των μετοχών είτε το αξίζουν είτε όχι.

Τώρα το αν όλα αυτά θα φτιάξουν τα μακροοικονομικά δεδομένα με αυτή την κατάσταση στο μέλλον δεν ξέρω. Αυτά που διαδραματίζονται αυτή τη στιγμή στις αγορές δεν έχουν ξαναγίνει. Ζούμε πραγματικά ιστορικές εποχές, ζούμε σε μια εποχή με “Unconventional monetary policy” και ίσως στο μέλλον να αποκτήσει έναν πιο μόνιμο χαρακτήρα. Το μόνο που ελπίζω είναι να ξέρουν οι άνθρωποι τι κάνουν και όλα αυτά τα πειράματα που κάνουν οι γραφειοκράτες να μην σκάσουνε στα μούτρα μας. Προς το παρών όμως τα χαρτάκια θα πάνε πάνω. Και η πλάκα είναι ότι ο κόσμος ακόμα δεν έχει αγοράσει ούτε ένα ρετάλι!


Γιώργος Καισάριος

george-croped.jpg


Follow me on twitter


.(JavaScript must be enabled to view this email address)Please like us of facebook hereLinks : Financial Blogs & News | Subscribe to Market-talk by Email |

I love hairmania Club
Loading...

Για να αφήστε σχόλιο, κάντε log in η καινούργια εγγραφή

Commenting is not available in this weblog entry.