Don’t worry, be happy | Market-talk.net
Index | US Snapshot | Contrarian Index | Economic Charts | Economic Calendar | Archives | News | Forum | The Score

Τελευταία σχόλια άρθρων
Γιώργος Καισάριος@ Μια διαφορετική δημόσια τηλεόραση (18/06/2013 11:53am)
liberal@ The dollar liquidity time bomb (19/05/2013 22:23pm)
liberal@ The dollar liquidity time bomb (19/05/2013 22:18pm)

| E-mail | PrintThu, October 10, 2002 - 08:39 am

Don’t worry, be happy

Χθες το μαγαζί για άλλη φορά έκανε αυτό που κάνει μέρες τώρα…έπεσε. Την τιμητική της χθες είχε η ΕΤΕ…έπεσε –4.5%. Οι άλλες τράπεζες όμως κάπως κρατούσαν. Βαλε και τον ΟΤΕ & ΙΝΤΚΑ που κρατούσαν τους δείκτες και τα πράγματα φαινομενικά δεν ήταν και πολύ άσχημα. Το ξύλο όμως στην περιφέρεια πήγαινε σύννεφο. Έτσι λοιπόν με το παραδοσιακό σουλούπωμα [στα τελευταία λεπτά] το μαγαζί κατάφερε να πέσει μόνο –50% περίπου.

Η Γερμανία αν και κάτω, για τους γνωστούς λόγους [τράπεζες, ασφαλιστικές και πάλι τράπεζες] έχανε και αυτή από νωρίς αρκετά. Όταν άνοιξε όμως η Αμερική πολύ γρήγορα έπεσε έως 3.5%. Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, η Αμερική φάνηκε ότι μάλλον δεν θα έκλεινε και τόσο άσχημα και οι Γερμανοί πήραν θάρρος, έπεσαν μόνο 1%. Μετά το κλείσιμο του DAX, οι παίχτες στην Αμερική αποφάσισαν να πουλήσουν, και έτσι τα πράγματα εκεί εξελίχτηκαν αρκετά άσχημα, DOW - 2.5% NASDAQ –1.5%.

Η Ιαπωνία έπεσε περίπου ένα επιπλέον 1%. Και εδώ έχουμε τους γνωστούς στους αναγνώστες αυτής της στήλης λόγους, έκπληξη στους πολλούς των υπολοίπων μέσων.

Η ναυαρχίδα λύγισε
Το βασικό θέμα χθες στην Αμερική ήταν η GE. Η εταιρεία είναι η ναυαρχίδα του Αμερικανικού χρηματιστηρίου, και όταν η ναυαρχίδα πέφτει 6% σε μια μέρα, κάτι βρωμάει General Electric growing heavy. Η μετοχή υποβαθμίσθηκε από την Morgan Stanley, η οποία είπε ότι υπάρχει αδυναμία στις διάφορες θυγατρικές του ομίλου και χασούρες στην τραπεζική μονάδα GE Capital.

Εδώ να σταθώ λίγο και να πω το εξής. Η GE είναι περισσότερο τράπεζα παρά βιομηχανική εταιρεία. Σχεδόν το 50% των κερδών στο παρελθόν έχουν προέλθει από αυτή τη μονάδα. Είναι πολύ καιρό τώρα που πολλοί τονίζουν ότι η τύχη της εταιρείας θα είναι ανάλογη των τραπεζών. Από ότι φαίνεται ήρθε η ώρα της.

Όσο πιο μεγάλοι, είναι, τόσο πιο δυνατά πέφτουν.
Τα ομόλογα της Βραζιλίας χθες έπεσαν ένα επιπλέον 7% Reuters: Brazil slammed by “uncertainty fatigue” . Η υπόθεση εξελίσσεται σαν μια αρχαία Ελληνική τραγωδία. Αν και πολλοί ελπίζουν [και ποντάρουν] ότι η χώρα δεν θα κάνει default, εντούτοις τα γράμματα θα έλεγε κανείς είναι γραμμένα στον τοίχο. Πάντως ότι και να γίνει, προβλήματα θα έχουν πολλές τράπεζες κατέχοντες των ομολόγων αυτής της χώρας.

Επιστροφή στην πραγματικότητα;
CNN: Consumers shying away from debt

Τι είναι αυτό; Ο παντοδύναμος Αμερικανός καταναλωτής αποφάσισε να κάνει οικονομία στη σπάταλη; Τέρμα δηλαδή τα φουσκώματα των πιστωτικών καρτών; Τέρμα στην αθρόα σπάταλη; Λύγισε επιτέλους ο παντοδύναμος καταναλωτής…που κρατά την παγκόσμια οικονομία τους ώμους του; Από ότι φαίνεται αγαπητέ αναγνώστη, ναι! Αν και δεν μπορούμε να πούμε ότι αρχίζει και αποταμιεύει [αυτό θα αργήσει λίγο, διότι σύμφωνα με το άρθρο ο Αμερικανός καταναλωτής ξοδεύει $1.22 για κάθε $1 που εισπράττει], όμως φαίνεται ότι αρχίζουν και τον προβληματίζουν [κάπως αργά] όλα τα χρέη που έχει συσσωρεύσει.

Μα όλοι βασίζονται στην περαιτέρω σπάταλη…για να έχουμε ανάκαμψη…τι έγινε ξαφνικά; Μάλλον ξύπνησε και είδε το φως. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, οι καταναλωτές αύξησαν τα χρέη τους μόνο κατά $4.2 δις τον Αύγουστο από το αναμενόμενο ποσό των $11.1 δις…το χαμηλότερο ποσό 8 μηνών.

Όπως λέει και το άρθρο [το έχουμε αναφέρει πρόσφατα], οι ευεργετικές επιπτώσεις από την αναχρηματοδότηση των στεγαστικών δανείων θα

<θ>τελειώσουν πολύ σύντομα

. Και για να συνεχιστεί η καταναλωτική επέκταση, θα πρέπει να υπάρχει μια πραγματική ανάκαμψη.

Και δεν συζητάμε για το γεγονός ότι οι πτωχεύσεις, οι κατασχέσεις [ακινήτων] και οι καθυστερήσεις πληρωμών πάντως είδος είναι σε επίπεδα ρεκόρ η αυξάνονται. Κατά τα άλλα, ορισμένοι βασίζονται στην περαιτέρω σπατάλη, για να έχουμε ανάκαμψη. Good Luck Guys!

MSN.CNBC: Why J.P. Morgan Chase has the market panicked

Έρχεται σιγά και με αργούς ρυθμούς στο προσκήνιο ένα θέμα που είχα θίξει πολύ παλιά. Είναι ένα ερώτημα σχετικά με την τεράστια αύξηση των παραγωγών τα τελευταία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, ο αρθρογράφος θέτει ένα ερώτημα. Αν η τράπεζα JP Morgan Chase είναι δυνατόν να πτωχεύσει, και αν αυτό το πράγμα θα προκαλούσε την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Όπως δηλώνει ο ίδιος, κανείς δεν ξέρει. Πάντως [και όπως πολύ σωστά λέει] όταν οι τραπεζίτες τα σχεδίαζαν αυτά τα πράγματα, δεν είχαν υπολογίσει οι αγορές να φτάσουν τόσο χαμηλά. Η θεωρητική αξία της παγκόσμιας αγοράς παραγώγων είναι περίπου $120 τρις! Μια τράπεζα, η JP Morgan Chase, έχει γράψει $26 τρις.

Ας δούμε λίγο πως δουλεύουν αυτά τα πράγματα. Για να πάρει κάποιος μια θέση στα παράγωγα, θα πρέπει να υπάρχει κάποιος άλλος που θέλει να πάρει αντίθετη θέση. Άρα μια τράπεζα ουσιαστικά καλείται να είναι ο μεσάζοντας. Υπάρχουν όμως πολλές περιπτώσεις που ο ανάδοχος του συμβολαίου δεν μπορεί να βρει κάποιων στην αντίθετη πλευρά, και αναλαμβάνει ο ίδιος το συμβόλαιο, η περνάει τον κίνδυνο γράφοντας αλλα ένα παράγωγο. Για να μπορεί όμως κάποιος να το κάνει αυτό θα πρέπει να έχει GOOD COUNTERPARTY RATING. Με αλλα λόγια πρέπει να έχει και ο ίδιος [πέραν αυτού που θα αναλάβει το ρίσκο] καλή πιστοληπτική αξιολόγηση.
Bloomberg: J.P. Morgan Rating Cut by Moody’s on Profit Concern

Όπως μας λέει το Bloomberg, η πιστοληπτική αυτή ικανότητα της η JP Morgan Chase έχει μειωθεί. Άρα τίθεται το ερώτημα αν θα μπορεί η τράπεζα να εξακολουθεί να είναι ο πρωταθλητής του κλάδου. Διότι αν μειωθεί περαιτέρω η πιστοληπτική του ικανότητα, οι πελάτες του θα πάνε αλλού για να παίξουν παράγωγα. Που σημαίνει λιγότερα κέρδη. Που σημαίνει ακόμα χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση, που σημαίνει ακόμα χαμηλότερα κέρδη, και στο τέλος η ίδια η τράπεζα θα βρεθεί με πολύ μεγάλο ρίσκο από τα συμβόλαια που έχει αναλάβει η ίδια.

Το ρίσκο που έχει αναλάβει ι ίδια η τράπεζα [σύμφωνα με υπολογισμούς] είναι αρκετά δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια…πολύ πάνω από τα όποια διαθέσιμα έχει. Άρα αν πάει κάτι στραβό, θα αναγκαστεί η κεντρική τράπεζα να επέμβει, και αυτό θα προκαλούσε οικονομικό σεισμό στο όλο σύστημα.

Θα ήθελα να πω ότι και εγώ ο ίδιος δεν θέλω καν να φανταστώ ένα τέτοιο σενάριο. Είναι πάντως ένα σενάριο που έχω διαβάσει πολλές φορές τα τελευταία 2 χρόνια. Επίσης θα πρέπει να ερωτηθείτε, αν κάτι πάει στραβό, που θα βρουν λεφτά αυτοί που υποτίθεται θα έχουν τις χασούρες, και από ποιον θα τα πάρουν οι κερδισμένοι. Πιστέψτε με, αυτά τα εργαλεία δεν λειτουργούν με το σύστημα που υπάρχει στο ΧΑ. Κάποιος ο οποίος γράφει ένα τέτοιο συμβόλαιο κοιτάει τις πιστοληπτικές εκθέσεις ανεξάρτητων ελεγκτικών οίκων, για να ξέρει αν θα πληρωθεί. Με αλλα λόγια ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ σε αυτή την αγορά…όπως στο ΧΠΑ.

Και κάτι ακόμα, για να θέλει κάποιος να αγοράσει ένα παράγωγο, συνήθως το κάνει για λόγους ασφαλείας. Τι φοβούνται λοιπόν όλοι αυτοί που έχουν πάρει $120 τις σε ασφάλεια τα τελευταία χρόνια;

Bloomberg: Corporate Bond Yields Rise as Earnings Lag: Rates of Return

Η αγορά από ότι φαίνεται προεξοφλεί αυξημένους κινδύνους, αυξάνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων. Η διαφορά μεταξύ των καλών εταιρικών ομολόγων [investment-grade corporate bonds] είναι πλέον 2.51% πάνω από τα κρατικά ομόλογα…ρεκόρ δεκαετίας. Το ποσοστό των ομολόγων υψηλής απόδοσης [Junk Bonds] που δεν πληρώνουν είναι πλέον 9%…και αυξάνεται. Η διαφορά επιτοκίου μεταξύ αυτών και των κρατικών ομολόγων είναι πλέον 10.82%…ρεκόρ όλων των εποχών.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Το θέμα το θίξαμε κάπως χθες. Οι καλές εταιρείες έχουν πρόσβαση σε κεφάλαια και οι κακές όχι. Παρόλο που φαινομενικά περνάει ότι η εντύπωση ότι πρόσβαση στο χρήμα είναι εύκολη.

Don’t worry, be happy

Κανένα πρόβλημα δεν φαίνεται να υπάρχει στην Ελλάδα. Η αγορά από ότι φαίνεται τιμωρεί άδικα τις τραπεζικές μετοχές. Προφανώς ο δείκτης κάνει κάποιο λάθος. Προφανώς έχει μπερδευτεί ο καημένος. Αυτό τουλάχιστον μας λένε οι τραπεζίτες αυτού του τόπου.
«Δεν είναι όλα μαύρα»! μας λέει το κέρδος. Και όπως μας λένε οι αναλυτές της ΕΤΕ:

“οι αναλυτές της Εθνικής επισημαίνουν, η χρηματιστηριακή αγορά δεν φαίνεται να εξετάζει τα βασικά οικονομικά στοιχεία και τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων, αλλά εξαντλείται στην αξιολόγηση του αποτελέσματος των ισολογισμών, που βεβαίως περιλαμβάνει τις τεράστιες ζημίες από το Χρηματιστήριο’.

”Επισημαίνεται δε ότι ο δανεισμός των επιχειρήσεων που ήταν στο 36% του AEΠ τον Ιούνιο 2002, παραμένει χαμηλότερος από το μέσο όρο της ευρωζώνης που ήταν 50%.”

Ναι μεν έχουμε 36%, αλλα μήπως το 50% που έχουν οι άλλοι είναι υπερβολικό. Και μήπως ακόμα και το 36% που έχουμε, είναι και αυτό υψηλό…σε σχέση με τα μέσα ιστορικά επίπεδα;

Και ναι μεν οι γραφειοκράτες αυτού του τόπου κατάφεραν 2-3 χρόνια τώρα να τα μπαλώνουν με μετοχοδάνεια και με πωλησεις τιτλων, στο μελλον όμως αυτά θα τελειώσουν. Διότι όπως μας λέει η Ναυτεμπορική: Πολλαπλασιάζονται τα αδιέξοδα για την oικονομία και την κυβέρνηση

”Ως το μεγαλύτερο δε πρόβλημα αναδεικνύεται το δημόσιο χρέος και η μετάθεση των υποχρεώσεων για το μέλλον. Και ο χειρότερος πρωτοετής φοιτητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου γνωρίζει, όμως, ότι η μετάθεση των πληρωμών έχει κόστος. Με λίγα λόγια η ανάληψη μελλοντικών υποχρεώσεων επιβάλλει οπωσδήποτε και αντίστοιχες προβλέψεις για τα μελλοντικά εισοδήματα. Ακόμα και ένα απλό νοικοκυριό θα χρεοκοπούσε αν συνέχιζε να δημιουργεί μελλοντικές υποχρεώσεις χωρίς να κάνει αντιστοίχως και θεμελιωμένες προβλέψεις για τα μελλοντικά εισοδήματά του. “

Προφανώς αρκετοί δεν έχουν κάνει πρωτοετές φοιτητές Οικονομικού Πανεπιστημίου

Ο εκδότης σας

Γιώργος Καισάριος


Γιώργος Καισάριος

george-croped.jpg


Follow me on twitter


.(JavaScript must be enabled to view this email address)Please like us of facebook hereLinks : Financial Blogs & News | Subscribe to Market-talk by Email |

I love hairmania Club
Loading...

Για να αφήστε σχόλιο, κάντε log in η καινούργια εγγραφή

Commenting is not available in this weblog entry.