Ανοδικός λαίλαπας; | Market-talk.net
Index | US Snapshot | Contrarian Index | Economic Charts | Economic Calendar | Archives | News | Forum | The Score

Τελευταία σχόλια άρθρων
Γιώργος Καισάριος@ Μια διαφορετική δημόσια τηλεόραση (18/06/2013 11:53am)
liberal@ The dollar liquidity time bomb (19/05/2013 22:23pm)
liberal@ The dollar liquidity time bomb (19/05/2013 22:18pm)

| E-mail | PrintSun, October 13, 2002 - 08:45 am

Ανοδικός λαίλαπας;

Τι ενδιαφέρον εβδομάδα. Από το χείλος της καταστροφής, σε ένα από τα μεγαλύτερα ράλι των τελευταίων 2 ετών. Εκεί που όλοι πίστευαν ότι οι αγορές επιτέλους θα ενδώσουν…και θα δούμε μαζικό ξεπούλημα…εκείνη ακριβώς τη στιγμή, έγινε αυτό που δεν περίμενε κανείς. Οι Αμερική είχε την πρώτη ανοδική εβδομάδα από την 23 Αυγούστου. Είναι μέσα στα πλαίσια των παιχνιδιών που κάνουν οι αγορές με τους ανθρώπους. Και σαν τις άλλες φορές, το τελευταίο γέλιο θα το έχουν οι αγορές.

Την τιμητική της την είχε η Γερμανία, +7.23%, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές αγορές ανέβηκαν αρκετά. Και τα συν 5% τα είδαμε σε αρκετά μαγαζιά. Το μαγαζί και αυτό εκτοξεύτηκε, + 4.10%! Εντύπωση προκάλεσε η INTKA, +10% περίπου, αλλά και η ΕΛΥΦ –10% περίπου. Η ΚΛΩΝΚ, παραδοσιακό χαρτί τζόγου, δεν αντέδρασε καθόλου. Πάντως γενικά νομίζω ότι κανείς δεν περίμενε μια τέτοια αντίδραση. Ενδεικτικό το πόσο απογοητευμένοι είναι πολλοί επενδυτές είναι την Παρασκευή το βράδυ, στα φωνητικά rooms του PALTALK, είχε μόνο 5 άτομα! Αυτό θα το λάβω σαν ένα αρκετά βραχυπρόθεσμο BULL σημάδι. Ίδωμεν. Η Αμερική εντυπωσίασε και αυτή για δεύτερη μέρα, DOW 4.20%, Nasdaq +4.05%, S&P +3.91%.

Ορισμένα από τα ενδιαφέρον που άκουσα αυτή την εβδομάδα. Ο George Soros σε μια εκπομπή που είδα στο Bloomberg Television είπε ότι η Βραζιλία δεν είναι δυνατόν να μπορεί να εξυπηρετεί ένα δημόσιο χρέος με 25% επιτόκια…καμία χώρα δεν μπορεί. Αν η Βραζιλία καταρρεύσει, το πρόβλημα το μεγάλο δεν θα το έχει η Βραζιλία, αλλά η Νότια Αμερική και οι τραπεζίτες. Και τούτο διότι η Βραζιλία έχει εμπορικό πλεόνασμα. Εννοούσε ότι η Βραζιλία έπειτα από μια αναδιοργάνωση, θα μπορεί να επιβιώσει. Το πρόβλημα όμως θα το έχουν οι τραπεζίτες. Για αυτό θεωρεί ότι κάποιος θα πρέπει να την βοηθήσει τώρα, για να μην φτάσει το πρόβλημα σε προχωρημένο στάδιο. Ενδιαφέρον!

Ένα άλλο ενδιαφέρον που άκουσα είναι ότι η ανεργία της Ιαπωνίας θα ανέβει τουλάχιστον στο 15%, αν καθαρίσει τα προβληματικά δάνεια. Υπόψη ότι εδώ που είναι [γύρο στο 6%] είναι σε επίπεδα ρεκόρ. Με άλλα λόγια, δεν είναι προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστήμιου του Michigan έπεσε στο 80.4 από 86.1 τον Σεπτέμβρη…στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 1993, το αναμενόμενο ήταν  85.5.  Bloomberg: U.S. Oct. Michigan Sentiment Index Falls to 80.4Δυο πολύ ενδιαφέρον σημεία στην αναφορά: λιγότεροι Αμερικανοί ανέφεραν ότι αύξησαν τα εισοδήματα τους από τις αρχές του 1990 & ο αριθμός των Αμερικανών που δήλωσαν απώλεια προσωπικού πλούτου είναι στα υψηλότερα από τότε που εκδίδεται η ερευνά…δηλαδή πάνω από 50 χρόνια.
University of Michigan-September 2002


Σε άλλα οικονομικά νέα, οι καταναλωτικές πωλήσεις στην Αμερική έπεσαν κατά 1.2%, Bloomberg: U.S. September Retail Sales Fall 1.2%; Ex-Autos Increase 0.1. Αφαιρώντας τις πωλήσεις αυτοκινήτων, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0.1%. Σε γενικές γραμμές η αναφορά θεωρείται αρνητική από τους οικονομολόγους.

Η France Telecom δήλωσε ότι θα κάνει μεγάλες απολύσεις. Η Fiat μια από τα ίδια. Αν και εκεί από ότι φαίνεται θα παρέμβει η κυβέρνηση για να λιγοστέψουν. Χαμός έγινε τη Παρασκευή με την μετοχή της GE. Αν και η εταιρεία υποβαθμίστηκε την εβδομάδα από μερικούς οίκους, τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε την Παρασκευή ήταν εντός των προβλέψεων, και πυροδότησε μεγάλες αγορές. Δηλαδή η αγορά πλέον ικανοποιείται με το να μην δει αρνητικές εκπλήξεις! Η lucent ανακοίνωσε ότι τελικά θα απολύσει άλλους 10.000 εργαζόμενους. Θα καταλήξει με 35.000 εργαζόμενους από 107.000 πριν 2 χρόνια. Παράλληλα θα καταγράψει και $4 δις σε έκτατες ζημίες. Η Nortel από την άλλη είπε ότι δεν θα έχουμε εκπλήξεις στις πωλήσεις της, εντούτοις και αυτή θα διώξει περαιτέρω προσωπικό. Η IBM περίεργος αναβαθμίστηκε, ακριβώς για ποιο λόγο δεν κατάλαβα.

Από το The Credit Bubble Bulletin του  Doug Noland
Οι αγορά ομολόγων [credit market] εξακολουθεί και σπάει ρεκόρ. Για την εβδομάδα τα US Treasuries 2 ετών ανέβηκαν κατά 4 μονάδες βάσης και πλέον αποδιδουν1.82% και τα 5 ετών αποδίδουν 2.77%. Το δεκαετές πλέον αποδίδει 4.81%. Οι αιτήσεις να ανανέωση των στεγαστικών δανείων έσπασαν άλλο ένα ρεκόρ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα όμως τα εταιρικά ομόλογα βρέθηκαν υπό πολύ μεγάλη πίεση. Κυρίαρχα [μεταξύ άλλων] ήταν αυτά της FORD και την HFC. Η δεύτερη μάλιστα καταδικάστηκε για διάφορα θέματα που έχουν σχέση με τα στεγαστικά δάνεια, και θα πληρώσει πρόστιμο $500 εκ! Ένα άλλο ενδιαφέρον είναι ότι τα Eurodollar deposits έχουν πέσει κατά $20 δις στις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Εντύπωση μου προκαλεί η συνεχιζόμενη αύξηση των αριθμών των μοχλευμένων αμοιβαίων κεφαλαίων. Ο Bill Gross έκανε μια καλή ερώτηση. Ρώτησε αν οι φούσκες δημιουργούνται μόνο από εσφαλμένες προσδοκίες.. Ρώτησε αν όλα αυτά λεφτά που μπαίνουν σε ομολογιακά αμοιβαία και μοχλευμένα αμοιβαία [Hedge Funds] είναι διότι αναμένουν τα επιτόκια χαμηλά, η διότι αναμένουν μεγάλα κέρδη;. Και τι θα γίνει αν οι λόγοι που μπαίνουν τόσα λεφτά σε αυτά τα επενδυτικά προϊόντα δε επαληθευτούν; Καλό ερώτημα, θα το δούμε.

Η πιστωτική φούσκα

Πολλοί από σας θα αναρωτιούνται, γιατί όλα αυτά τα λεφτά που ακούμε ότι υπάρχουν, δεν μπαίνουν σε μετοχές; Ο πρώτος και βασικός λόγος είναι ότι το κεφάλαιο θα πρέπει να έχει ορισμένες εγγυήσεις κέρδους για να αγοράσει μετοχές. Τέτοιες εγγυήσεις τα τελευταία 3 χρόνια δεν υπάρχουν. Πέραν από σπασμωδικές και τεχνικές αντιδράσεις, το μακροπρόθεσμο χρήμα είναι από καιρό στα ομόλογα. Ένας άλλος λόγος είναι ότι πολλά από αυτά τα λεγόμενα λεφτά που υποτίθεται ότι υπάρχουν, δεν είναι προς διάθεση για μετοχές.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους είχαμε τη φούσκα του 99. Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα βρουν υπέρ αρκετούς. Ένας όμως από αυτούς είναι και η ρευστότητα που δημιουργήθηκε από τους κεντρικούς τραπεζίτες απ το 1995 και μετά. Ιδίως τις ΗΠΑ.

Κοιτάζοντας κάπως τα διαγράμματα, οι Αμερικανικοί δείκτες θα έπρεπε να είχαν διορθώσει κοντά στο τέλος του 1996. Ήταν η εποχή του περίφημου λόγου του Alan Greenspan, Irrational Exuberance. Αντί αυτού, η αγορά συνέχισε και ανεβαίνει μέχρι τις 11.500 μονάδες περίπου. Οποιοσδήποτε έχει ασχοληθεί έστω και πολύ λίγο με την τεχνική ανάλυση πολύ γρήγορα θα δει ότι κάποια υπερβολή έχουμε μπροστά μας.

Τώρα ας κοιτάξουμε και ένα άλλο διάγραμμα. Είναι το διάγραμμα των M1 & M3. Είναι οι Money Stock δείκτες από το site του Federal Reserve. Για να καταλάβουμε το πώς δημιουργήθηκε η φούσκα είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε τι αντιπροσωπεύει αυτό το διάγραμμα.


Πηγή: Federal Reserve

Όπως βλέπουμε, από το 1995 και το Μ3 έχει κατά πολύ αυξηθεί σε σχέση με το Μ1. Το Μ1 είναι το πραγματικό χρήμα που βρίσκετε στην κυκλοφορία. Είναι όλο το χρήμα στις καταθέσεις, λογαριασμούς όψεως, ταξιδιωτικές επιταγές και το χρήμα που είναι τυπωμένο και κυκλοφορεί στα χέρια του κόσμου. Το Μ3 συμπεριλαμβάνει το Μ1, και επιπλέον τους λογαριασμούς ρέπος, λογαριασμούς διαθεσίμων και γενικώς τα πάντα που θεωρούνται χρήμα συμπεριλαμβανομένων και τις καταθέσεις ξένων τραπεζών. Όπως βλέπουμε από το 1995 και μετά το Μ3 έχει αυξηθεί πολύ. Αν και το πραγματικό χρήμα στη κυκλοφορία έχει παραμείνει σχεδόν στάσιμο. Τι έγινε λοιπόν από το 1995 και μετά; Ουσιαστικά άνοιξαν οι κάνουλες των πιστώσεων.

Η απάντηση της Κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ στην Ασιατική κρίση, κρίση της Ρωσίας, και στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από την LTCM ήταν να πλημμυρίσει το σύστημα με ρευστότητα. Η ρευστότητα αυτή αρχικά κατευθύνθηκε στα πιστωτικά ιδρύματα, που στη συνέχεια διοχετεύτηκε στις αγορές και στη συνέχεια στο καταναλωτικό κοινό. Αυτή η ρευστότητα είναι προϊών πιστώσεων. Όταν δημιουργείται μια πίστωση, στην ουσία καταγράφεται μια διπλοεγραφή.

Από το 1999 και μετά, οι πιστώσεις αυτές έχουν αυξηθεί ραγδαία. Για να μην κατάρρευση η οικονομία, η FED συνέχισε να δημιουργεί χρήμα Τώρα προσέξτε κάτι, αν και έχει αυξηθεί υπερβολικά η συνολική κυκλοφορία του χρήματος, οι Αμερικανοί έχουν φτωχύνει. Οι αποταμιεύσεις μέχρι πρόσφατα ήταν σχεδόν στο μηδέν. Ο μέσος Αμερικανός χρωστάει περισσότερα τώρα από οποιαδήποτε άλλη εποχή στην Ιστορία του. Οι κατασχέσεις ακίνητων, οι προσωπικές πτωχεύσεις, μη πληρωμή ομολόγων, πτωχεύσεις εταιρειών, καθυστέρηση πληρωμών σε πιστωτικές κάρτες και οτιδήποτε άλλο μπορείτε να φαντασθείτε είναι σε επίπεδα ρεκόρ. Άρα αυτές οι πιστώσεις, δεν δημιούργησαν πλούτο, απλά έκαναν τους ανθρώπους πιο φτωχούς.

Είναι γενικά ευρέως αποδεκτό ότι οι πιστώσεις, όταν δημιουργούνται σε μεγάλο βαθμό, και δεν πάνε για παραγωγικούς σκοπούς, διοχετεύονται σε speculation… σπέκουλο. Η πιο εύκολη αγορά για αυτό το σκοπό είναι το χρηματιστήριο. Έτσι οι πιστώσεις πρώτα κατευθύνθηκαν σε μετοχές, μετά μεταπήδησαν στα ακίνητα, στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στα ομόλογα και πρόσφατα βλέπουμε να πηγαίνουν στα Hedge Funds. Ίσως αυτό να εξηγεί το γεγονός ότι με 3 χρόνια πτώσεις, ακόμα δημιουργούνται εταιρίες διαχείρισης κεφαλαίων. Κατά την διάρκεια όμως ταυτόχρονα δημιουργούσαν και κάτι άλλο. Χρέη.

Το δε εντυπωσιακό είναι ότι, παρόλο που έχουμε ρεκόρ πτωχεύσεων και μη πληρωμή σε εταιρικά ομόλογα…που ουσιαστικά καταστρέφουν αυτές τις πιστώσεις… το Μ3 δεν έχει μειωθεί καθόλου. Με άλλα λόγια, παρόλο την καταστροφή πιστώσεων σε επίπεδα ρεκόρ, οι καινούργιες που δημιουργούνται είναι ακόμα πιο πολλές. Αυτός είναι ο λόγος που ουσιαστικά δεν είχαμε μια πλήρες κατάρρευση της Αμερικανικής οικονομίας. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η πιστωτική φούσκα έχει δημιουργήσει άλλα προβλήματα.

Καταρχάς η οικονομία είναι πλέον σαν έναν ναρκομανή που είναι εξαρτημένος από τη δόση του. Αν του τη κόψεις, θα πάθει σοκ. Αν δηλαδή σταματήσει η αθρόα χορήγηση πιστώσεων, οι παρενέργειες βραχυπρόθεσμα θα είναι ολέθριες. Αυτό όμως εν μερί είναι και χειραγώγηση της αγοράς. Στο παρελθόν [τον 19 αιώνα] οι αγορές απλώς ξεφουσκώνανε και η οικονομική δραστηριότητα συρρικνωνότανε. Σήμερα οι κεντρικοί τραπεζίτες προσπαθούν να αποφύγουν κάθε είδος συρρίκνωση και απλά διοχετεύουν πιστώσεις με σκοπό την αποφυγή αυτής της συρρίκνωσης. Αυτό μέχρι πρόσφατα θα έλεγε κανείς είχε δουλέψει. Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο υπήρχε μια τεράστια οικονομική ανάπτυξη [πολύ μεγαλύτερη από τη σημερινή], διότι έγιναν τεράστιες επενδύσεις. Σήμερα όμως αυτές οι πιστώσεις δεν πήγαν σε επενδύσεις, αλλά στην κατανάλωση. Και εδώ είναι ακριβώς η διαφορά με άλλες εποχές, και ο κίνδυνος.

Στην Ιαπωνία για παράδειγμα, το πείραμα δεν πέτυχε. Η διαφορά με την Αμερική είναι ότι στην Ιαπωνία η φούσκα ήταν πολύ πιο μεγάλη. Και παρόλο τη συνεχιζόμενη χορήγηση πιστώσεων, και την αθρόα σπάταλη εκ μέρους του Ιαπωνικού κράτος, η οικονομική δραστηριότητα δεν λέει να εισέλθει σε φάση ανάπτυξης. Και όπως και στην περίπτωση της Αμερικής, τους έχει μείνει το χρέος. Στην Ιαπωνία το χρέος είναι δημόσιο, στην Αμερική είναι σε ιδιώτες και εταιρείες. Και στην Ιαπωνία [όπως τώρα στην Αμερική] οι πιστώσεις αρχικά διοχετεύτηκαν στις αγορές, μετά στα ακίνητα και τελικά κατέληξαν στα ομόλογα. Η τεράστια αυτή ρευστότητα παραμένει ακόμα, και στην περίπτωση της Ιαπωνίας, το τελικό ξεφούσκωμα μάλλον θα γίνει με μια τεράστια υποτίμηση του γεν.

Η κατάληξη είναι ότι ένα ζούμε ακόμα σε μια εποχή υπερβολής. Οι πιστωτικές επεκτάσεις δημιούργησαν διαστρεβλώσεις τόσο στις αγορές όσο και στην οικονομία την ίδια. Από την χρηματιστηριακή φούσκα, στη φούσκα των ακινήτων, στη φούσκα της κατανάλωσης και πρόσφατα στη φούσκα των ομολόγων, οι αγορές ακόμα είναι δέσμιες των οικονομικών αποφάσεων της δεκαετίας του 90. Για να δούμε τις αγορές να επανέλθουν στα μακροπρόθεσμα μέσα ιστορικά επίπεδα, θα πρέπει αυτή η φούσκα πιστώσεων κάποτε να σκάσει…και όχι απλά να ξεφουσκώνει από μια αγορά, και να φουσκώνει σε μια άλλη. Πως και πότε είναι το μόνο ερώτημα.

Οι εποχές που ζούμε χαρακτηρίζονται από υπερβολές και έχουν υποβάλει το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε μεγάλη δοκιμασία. Εκτιμώ ότι την έκβαση των πραγμάτων δεν την ξέρει κανείς. Και τούτο διότι έχουμε κάτι που δεν είχαμε στο παρελθόν…τα παράγωγα. Αλλά αυτό είναι ένα κεφάλαιο για μια άλλη φορά.


Γιώργος Καισάριος

george-croped.jpg


Follow me on twitter


.(JavaScript must be enabled to view this email address)Please like us of facebook hereLinks : Financial Blogs & News | Subscribe to Market-talk by Email |

I love hairmania Club
Loading...

Για να αφήστε σχόλιο, κάντε log in η καινούργια εγγραφή

Commenting is not available in this weblog entry.