Επιβεβαίωση της ανοδικής τάσης | Market-talk.net
Index | US Snapshot | Contrarian Index | Economic Charts | Economic Calendar | Archives | News | Forum | The Score

Τελευταία σχόλια άρθρων
Γιώργος Καισάριος@ Μια διαφορετική δημόσια τηλεόραση (18/06/2013 11:53am)
liberal@ The dollar liquidity time bomb (19/05/2013 22:23pm)
liberal@ The dollar liquidity time bomb (19/05/2013 22:18pm)

| E-mail | PrintMon, October 14, 2002 - 09:12 am

Επιβεβαίωση της ανοδικής τάσης

Χθες λοιπόν το μαγαζί άνοιξε λίγο κάτω. Οι παίχτες βλέποντας ότι η Γερμανία έπεφτε αρκετά [περί το –3.5%] πανικοβλήθηκαν και έχωναν ότι βρουν μπροστά τους. Οι έξυπνοι όμως μάζευαν με την ησυχία τους. Έτσι λοιπόν κατά τη μια παρά, η αγορά γύρισε θετική. Κατά τη 2:30 η αγορά ξεκίνησε μια πολύ μεγάλη πτώση, αλλά μέχρι το τέλος τα πράγματα ισορρόπησαν κάπως και έτσι τελειώσαμε μια η άλλη. Η Γερμανία και αυτή κατά τη διάρκεια είχε μια αρκετά μεγάλη πτώση  [–3.5%], από την άλλη όμως σκέφτομαι ότι αυτό για αυτούς είναι ένα καλό πρόσημο. Διότι το –3.5 είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο, βαλε όμως και το +7 που πήραν την προηγούμενη μέρα και ξαφνικά το –3.5 δεν φαίνεται και τόσο άσχημο. Τελικά και εκεί μέχρι το τέλος κατάφεραν να τελειώσουν μια χαρά, στο –1.5% πάριου.

Η Ινδονησία έπεσε –4% χθες, μετά από ένα –10% προχθές. Θα ακούσατε φαντάζομε τα γνωστά επεισόδια εκεί. Η Αμερική και αυτή έκλεισε σχετικά καλά. Αν και εκεί η νευρικότητα ήταν στο ζενίθ, και βγήκαν και ορισμένες άσχημες ειδήσεις, η αγορά εντούτοις κατάφερε να κλείσει σχετικά καλά. Οι αυτοκινητιστικές μετοχές επιτέλους υποβαθμίστηκαν από την Merrill Lynch Incentives could hit GM, Ford . Έχουμε αναφερθεί διεξοδικά στο θέμα, διαβάστε παλαιότερα άρθρα.

Και ένα πολύ καλό άρθρο στην εφημερίδα Financial Times μας προϊδεάζει για το πώς η Ιαπωνία θα γλιτώσει από τον αποπληθωρισμό της The root cause of Japanese bad debt. Βασικά λέει ότι μια υποτίμηση κατά 10% θα ήταν μια καλή αρχή. Λέει επίσης ότι οι πρόσφατες εξαγγελίες από την Ιαπωνική κυβέρνηση δεν θα βοηθήσουν καθόλου το θέμα των προβληματικών δανείων, αντιθέτως μάλιστα ίσως διογκωθεί το θέμα.

Μια φωτογραφία αξίζει χίλιες λέξεις

Ένας αναγνώστης χθες μου έστειλε ένα link Losing Control . Αν και αυτά που λέει το άρθρο τα έχουμε πει πολλές φορές, είναι σημαντικό να το διαβάστε και εσείς. Όχι τόσο για αυτά που λέει, αλλά για τα διαγράμματα που δείχνει. Βασικά όπως λέει και το άρθρο [και το έχω επισημάνει και εγώ πολλές φορές] η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει χάσει τον έλεγχο της κυκλοφορίας του χρήμα. Η κύρια πηγή παραγωγής πιστώσεων έχει μεταφερθεί από τις τράπεζες τη Wall Street, κυρίως μέσο των Asset Backed Securities [Financial Times: Asset-backed debt dominates]. Και όπως λέει και ο ορθογράφος, ο πάτος είναι πολύ δύσκολο να προβλεφτεί λόγου αυτών των εξελίξεων.

Το θέμα είναι ότι οι αγορές εισέρχονται σε έναν καινούργιο [και άγνωστο] κύκλο. Ειλικρινά νομίζω ότι κανένας δε μπορεί με βεβαιότητα να καταλήξει στην τελική έκβαση των πραγμάτων. Ένα είναι σίγουρο όμως. Όλα τα χρέη στο τέλος της ημέρας η ξεπληρώνονται, η διαγράφονται, η διαπραγματεύονται. Μέχρι τώρα μόνο διαγράφονται [όπως τα telecom loans] και διαπραγματεύονται [τρίτες χώρες] έχουμε δει. Να ξεπληρώνονται ακόμα δεν το έχουμε δει. Ίδωμεν.

Ο Stephen Roach στο πιο πρόσφατο άρθρο του [A Warning from the Nobel Prize ], κάνει ορισμένες ενδιαφέρον επισημάνσεις. Κάνει αναφορά σε έρευνες που έχουν γίνει γύρο από ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα. Ψυχολογική οικονομία.

Σύμφωνα λοιπόν με τις έρευνες, η αρνητική ψυχολογική επίδραση στους επενδυτές που χάνουν είναι πολύ πιο έντονη από την όποια θετική όταν κερδίζουν. Σαν αποτέλεσμα, αυτοί που χάνουν, πολύ δύσκολα αλλάξουν την όποια επενδυτική τους τακτική στο άμεσο μέλλον. Η θεωρία αυτή [prospect theory], καταλήγει ο Roach, θα έχει πολύ μεγάλη επίδραση στον μέσο Αμερικανό καταναλωτή. Ειδικά μετά από τη διαγραφή $7 τις σε πλούτο από την χρηματιστηριακή κορφή. Και όπως λέει, βάλτε και το 12% πληθωρισμό από τότε, και καταλαβαίνετε πόσο πόνο και πόση αρνητική επίδραση θα έχει αυτό στην μελλοντική του συμπεριφορά.

Σε μια άλλη αναφορά, κάνει λόγο για μια πρόσφατη συζήτηση που είχε με έναν οικονομολόγο, τον Professor Modigliani. Σε αυτή τη συζήτηση, ερωτάται αν η μείωση των επιτοκίων θα έχει την θετική επίδραση που όλοι λένε ότι θα έχει στους καταναλωτές. Η απάντηση που πήρε ήταν “για κάθε έναν που πληρώνει λιγότερο σε τόκους, υπάρχει κάποιος άλλος που εισπράττει λιγότερα από τόκους”. Με άλλα λόγια, αυτό που έχει σημασία είναι το net effect [ολική επίδραση] στην οικονομία από τα χαμηλά επιτόκια.

Στη συνέχεια κάνει μια πολύ ενδιαφέρον παρατήρηση. Πριν από μερικά χρόνια είχε κάνει μια έρευνα, και είδε ότι τα υψηλά επιτόκια δεν και τόσο ζημιογόνα όσο πολύ θα ήθελαν να πιστέψουν. Και ο λόγος είναι ότι οι καταναλωτές είναι <περισσότερο δανειστές στην οικονομία από ότι είναι δανειολήπτες

. Σαν αποτέλεσμα, οι τόκοι που εισπράττουν οι καταναλωτές, είναι περισσότεροι από αυτά που πληρώνουν. Σαν παράδειγμα αναφέρει ότι το 2001, οι καταναλωτές εισέπραξαν $1 τρις από τόκους, αλλά πλήρωσαν μόνο $592 εκ σε τοκοχρεολύσια. Σαν αποτέλεσμα, ίσως η θεωρία που λέει ότι οι καταναλωτές θα αυξήσουν την αγοραστική τους ικανότητα από τη μείωση των τόκων στα καταναλωτικά και στα στεγαστικά τους δάνεια, να είναι λανθασμένη.

Νομίζω ότι και οι δυο αυτές θεωρίες έχουν και στη δικά μας την περίπτωση άμεσο αντίκτυπο. Ειδικά στη δεύτερη περίπτωση…ο μέσος Έλληνας βασιζόταν πολύ περισσότερο στους τόκους από τον μέσο Αμερικανό. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για εμένα, το γενικό συμπέρασμα από τις δυο αυτές επισημάνσεις.

Πρώτων…η χρηματιστηριακή άνοδος θα έρθει με πολύ αργούς ρυθμούς. Μόνο όταν θα έχει αλλάξει η μαζική ψυχολογία και το γενικότερο μακροοικονομικό περιβάλλων θα δούμε μια γενικευμένη άνοδο.

Δεύτερον…η μείωση των επιτοκίων αν και επιθυμητή, δεν θα μας λύσει τα προβλήματα. Στην Ιαπωνία νομίζω ότι αυτό είναι ολοφάνερο χρόνια τώρα.

Financial Times: Services can no longer hold up prices

Το άρθρο προφανώς βασίζεται στα στοιχεία που δημοσίευσε ο Stephen Roach την περασμένη εβδομάδα, και που είχα σχολιάσει αναλυτικά. Το ότι δηλαδή, οι υπηρεσίες δεν είναι ικανές από μόνες τους πλέον να μας γλιτώσουν από τον αποπληθωρισμό.

Να τονίσω μόνο κάτι σε σχέση με το άρθρο. Το INTERNET ίσως αποδειχθεί το μεγαλύτερο αποπληθωριστικό εργαλείο που έχουν δει ποτέ οι δυτικές οικονομίες. Αυτό είναι ολοφάνερο στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι μπορεί να επιτευχθεί μέσο ενός IP pocket. Για μένα ο OTE είναι πεθαμένη υπόθεση όσο αναφορά τις πολύ μακροπρόθεσμες προοπτικές του. Όχι επειδή δεν θα υπάρχει αγορά για σταθερή τηλεφωνία, αλλά διότι ο ίδιος αρνιέται να προσαρμοστεί με την πραγματικότητα και τις τεκταινόμενες αλλαγές που διαδραματίζονται αυτή τη στιγμή ανά τον κόσμο. Αργά η γρήγορα θα φανερωθεί κάποιος ο οποίος θα του πάρει την αγορά κάτω από τα μύτη του και τελείως αθόρυβα.

Το ίδιο ισχύει και σε άλλους κλάδους. Δυστυχώς το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει την χαμηλότερη χρήση του INTERNET στην ΕΕ, και όχι μόνο, είναι ένα πολύ αρνητικό γεγονός. Δυστυχώς ίσως το ένα μέσον το οποίο να έβγαζε τη χώρα από την πολύ δυσχερή θέση…καταπολεμείται από τους πάντες. Ίσως με την βοήθεια του INTERNET να είχαμε και εδώ κάποιο είδος αναγέννηση. Ίσως να γεννιόντουσαν ορισμένες καινούργιες εταιρείες γύρο από αυτό [περισσότερες τουλάχιστον από ότι είναι σήμερα]. Και ίσως με το σχετικά καλό εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό να βοηθούσε κάπως το θέμα της ανεργίας. Δυστυχώς όμως όλα αυτά είναι ένα όνειρα, διότι οι γραφειοκράτες αυτού του τόπου δεν ασχολούνται με το θέμα, και από ότι φαίνεται δεν τους καίγεται καρφί. Ορισμένοι γραφειοκράτες δεν έχουν καταλάβει ότι για να κάνει χρήση κανείς αυτού του εργαλείου χρειάζεται και ένα καλό κίνητρο. Και αυτό δεν είναι άλλο από την χαμηλή χρέωση. Αντί αυτού αγαπητέ αναγνώστη, η Ελλάδα έχει ίσως το υψηλότερο κόστος πρόσβασης στην ΕΕ, και όχι μόνο…με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα. Και κάτι άλλο που δεν καταλαβαίνουν είναι ότι η επιχειρηματικότητα δεν καλλιεργείτε με επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές, αλλά με πραγματικές αλλαγές και μείωση της γραφειοκρατίας.

Σε αδιέξοδο το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων μας λέει ότι είναι οι γραφειοκράτες η εφημερίδα Express. Και σαν όλες τις άλλες φορές, περιμένουν λέει να έχουμε μια καλύτερη χρηματιστηριακή συγκυρία για να πουλήσουν και άλλο ΔΕΗ. Τα οποία έσοδα και πάλι θα μπαλώσουν κάπως τον προϋπολογισμό. Διότι όπως συνεχίζει και λέει η ίδια εφημερίδα, Aυξάνονται οι πιέσεις από το δημόσιο χρέος

“οι πληρωμές χρεολυσίων για το 2003 υπολογίζονται σε 21,6 δισ. ευρώ και κινούνται σε σαφώς υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με το 2002, όπου ήταν 20,7 δισ. ευρώ. Tο 2003 αποτελεί το δεύτερο έτος μιας τριετίας που χαρακτηρίζεται από τις υψηλές πληρωμές χρεολυσίων και κατά την οποία οι δαπάνες για χρεολύσια κυμαίνονται ετησίως πλησίον του 15% του AEΠ.”

Κατά τα άλλα, έχουμε μείωση του δημόσιου χρέους. Ειλικρινά δεν ξέρω αν η ανικανότητα θεωρείται πλεονέκτημα σε αυτό τον τόπο, και δεν ξέρω αν ορισμένοι μάχονται για την πρώτη θέση. Και δεν ξέρω αν αυτά που λένε, και θέλουν να πιστεύει ο κόσμος, τα πιστεύουν και οι ίδιοι. Πάντως από μένα παίρνουν το πρώτο βραβείο.

Ο ταπεινός σας εκδότης


Γιώργος Καισάριος

george-croped.jpg


Follow me on twitter


.(JavaScript must be enabled to view this email address)Please like us of facebook hereLinks : Financial Blogs & News | Subscribe to Market-talk by Email |

I love hairmania Club
Loading...

Για να αφήστε σχόλιο, κάντε log in η καινούργια εγγραφή

Commenting is not available in this weblog entry.