Μήπως αρκούδισε το μαγαζί; | Market-talk.net
Index | US Snapshot | Contrarian Index | Economic Charts | Economic Calendar | Archives | News | Forum | The Score

Τελευταία σχόλια άρθρων
Γιώργος Καισάριος@ Μια διαφορετική δημόσια τηλεόραση (18/06/2013 11:53am)
liberal@ The dollar liquidity time bomb (19/05/2013 22:23pm)
liberal@ The dollar liquidity time bomb (19/05/2013 22:18pm)

| E-mail | PrintTue, October 15, 2002 - 09:14 am

Μήπως αρκούδισε το μαγαζί;

Χθες λοιπόν το μαγαζί άνοιξε αρκετά καλά. Σε λίγη ώρα έγραφε +2 το ταμπλό. Η Γερμανία είχε πατήσει το γκάζι, η Γαλλία το ίδιο, και γενικά όλα τα μαγαζιά έτρεχαν φουλ. Εκτός από το μαγαζί. DAX + 7% CAC +7% AEX+ 7.74!

Είχαμε μεν μια καλή άνοδο, αλλά καμία σχέση με αυτό που γίνετε έξω. Είπα τις προηγούμενες μέρες ότι αυτό το ράλι θα είναι απίστευτο. Εξακολουθώ και το πιστεύω. Αλλά γιατί το μαγαζί δεν αντιδρά ανάλογα με τους άλλους;  Η απάντηση μου είναι η εξής. Η περιμένει να επιβεβαιώσει ότι το ράλι δεν είναι μαϊμού [και θα ανέβει όταν οι άλλοι θα διορθώνουν], η τα πράγματα είναι χειρότερα ακόμα και από αυτά που γράφο σε αυτή τη στήλη. Όπως και να έχει το πράγμα, το μαγαζί θα μας μπερδέψει πολύ πριν καταλάβουμε τι καπνό φουμάρει.

Πάντως η γενική μου παρατήρηση είναι ότι ο τζόγος [τουλάχιστον μέχρι τώρα] είναι περιορισμένης κλίμακας. Είναι δυνατόν με τέτοιο κλίμα να μην έχει κάνει +18% ακόμα η ΚΛΩΝΚ; Πάει, χάλασε το μαγαζί…χάλασαν και οι παίχτες.

Αργά μέσα στη συνεδρίαση είχαμε και κάτι εκθέσεις για τις τράπεζες. Ο εκδότης σας μιλάει για αυτές [σχεδόν καθημερινά] ότι δεν αξίζουν. Τώρα το κατάλαβαν και οι άλλοι; Πάντως δεν ξέρω αν οι τράπεζες αξίζουν και άλλο κάτω [το πιο πιθανόν είναι ναι] αλλά αν είναι έτσι, ίσως είναι ευκαιρία για ορισμένους να τις χώσουν και να πάρουν λίγη περιφέρεια. Πάντως εντύπωση κάνει ο καινούργιος στόχος της ΕΜΠ.€9! Αν είναι έτσι, δεν μπορώ να φανταστώ που θα πρέπει να φτάσει η ΠΕΙΡ. Ίδωμεν. Πάντως ένα έχω να πω. Οι ντόπιοι αναλυτές και διαχειριστές είναι τελείως για τα μπάζα. That’s all folks!

Χθες στην Αμερική τα σχετικά καλά νέα μας τα έφερε η INTEL και η CitiGroup, Bloomberg: Intel 3rd-Qtr Net Income Rises; Sales Reach $6.5 Bln όπου η μεγαλύτερη εταιρεία ημιαγωγών στον κόσμο παρουσίασε κέρδη $686 εκ. από $106 εκ σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο πέρσι. Οι πωλήσεις ήταν ελαφρά μειωμένες, και η ίδια δεν βλέπει καλυτέρευση της κατάσταση πριν ανάκαμψη η οικονομία.

Η CitiGroup από την άλλη Forbes: Citigroup profits rise on consumer stregnth  παρουσίασε κέρδη $3.92 δις από $3.18 δις πέρσι. Οι πιστωτικές κάρτες και τα στεγαστικά είναι τα κύρια αίτια εδώ.

Contrarian Φιλοσοφία

Aπό την περασμένη εβδομάδα έχω παρατηρήσει ένα μούδιασμα στα οικονομικά ΜΜΕ. Ειδικά στην Αμερική. Τώρα τελευταία πολλά ακούγονται για μέτρα στηρίξεις, για σκάνδαλα, και γενικά υπάρχει ένας δισταγμός και μια εμπέδωση της πραγματικότητας ότι τα πράγματα δεν είναι καλά. Αυτό ουσιαστικά έχει κάνει τους πάντες πιο επιφυλακτικούς.

Ξαφνικά σε πολλά μέσα ακούγονται οι απόψεις ανθρώπων όπως ο Bob Prechter [υπερβολική δημοσιότητα θα έλεγα] ο Stephen Roach, ο Bill Gross και πολλοί σαν αυτούς που παρακολουθώ τώρα και πολύ καιρό. Μάλιστα δε, ακόμα και οι Ελληνικές εφημερίδες είχαν αρχίσει και αναδημοσίευαν μεταφράσεις αυτών. Άρα σε γενικές γραμμές η αρκούδα τους είχε κυριεύσει.

Οι αγορές ήδη ήταν κάτω για 7 εβδομάδες. Άρα λογικό ήταν να κάνουν και αντίδραση. Η αντίδραση αυτή όμως θα ήταν δυσανάλογη με αυτές που είχαμε δει στο παρελθόν. Και τούτο διότι άρχιζαν και εμφανιζόντουσαν άρθρα όπως αυτό, Boston Globe: 64% of US investors say buying stocks is a bad idea, όπου ξαφνικά ο μέσος Αμερικανός επενδυτής [το 64% μάλιστα] ξύπνησε και ανακάλυψε ότι οι μετοχές δεν είναι πλέον καλή επένδυση. Με άλλα λόγια, όλοι ήταν φοβισμένοι και τρομαγμένοι.

Ίσως όμως το κυριότερο είναι ότι τα πάντα σε αυτή τη ζωή έχουν και τα όρια τους…βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον. Έτσι όταν έβλεπα ότι οι μετοχές χρυσού δεν ήθελαν να ανέβουν με τίποτα, και παρόλο το ξύλο που έπεφτε γύρο μας, είπα μέσα μου ότι κάτι ψήνετε εδώ. Έχω τονίσει πολλές φορές ότι αυτές οι μετοχές είναι ένας πολύ καλός δείκτης προσανατολισμού. Βαλε και τις σχετικά μεγάλες θέσεις short που είχαν ανοιχτοί τώρα τελευταία, και λίγο πολύ η συνταγή λέει εκρηκτική άνοδος.

Τώρα αυτό που ελπίζω είναι αυτή η άνοδο να κρατήσει τουλάχιστον 6 μήνες. Δυστυχώς τα νέα από το μακροοικονομικό τοπίο δεν έχουν καλυτερεύσει καθόλου, και βασίζομαι αποκλειστικά στο γεγονός ότι από τρομαγμένος, ο πολύς ο κόσμος θα ξαναγίνει άπληστος. Ομολογώ ότι τα επιχειρήματα μου δεν τέτοια που να εμπνέουν ακόμα και εμένα. Αλλά καμία φορά η αγορά χρειάζεται, πίστευε και μη ερεύνα.

Stephen Roach: Global double dip alert

Στο πιο πρόσφατο ηχογραφημένο μήνυμα του, ο Stephen Roach κάνει λόγο για μια χειροτέρευση της κατάστασης, αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Κύριοι λόγοι είναι οι αποπληθωριστικές πιέσεις που εξασκούνται στο παγκόσμιο κλάδο των υπηρεσιών. Όπως τονίζει, τα κύρια αίτια για αυτό είναι:

***Global De-Regulation
***Surging Cross-Border M&A activity
***New IT Platforms
***Outsourcing of IT Enabled Services

Θα συμφωνήσω απόλυτα με αυτή την εκτιμήσει. Είπα χθες ότι δεν μπορείτε να φανταστείτε τι μπορεί να επιτευχθεί μέσο ενός IP Pocket. Και πάνω στο θέμα, δεν μπορείτε να φαντασθείτε το τι ζημιά θα πάθει ο ΟΤΕ από ορισμένες καινούργιες εταιρείες που ετοιμάζονται να δραστηριοποιηθούν σύντομα στη χώρα μας. Θα κουφαθείτε τελείως.

Τώρα ακούστε αυτό. Στην τελευταία καθημερινή οικονομική ανάλυση, οι αναλυτές από την Morgan Stanley μας λένε το ακόλουθο, Technology Exports from Asia—The World Hasn’t Seen Anything Yet . Δηλαδή, ότι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα σχετικά με την εξαγωγική ορμή τεχνολογικών προϊόντων από την Ασία. Το άρθρο είναι πολύ αποκαλυπτικό, και ίσως θα πρέπει να αναθεωρήσουμε ορισμένες μακροπρόθεσμες σκέψεις γύρο από θέματα τεχνολογίας.

Όπως τονίζει, το 1980 η Ασία παρήγαγε το 12% των παγκοσμίων εξαγωγών σε τεχνολογικά προϊόντα γραφείου και τηλεπικοινωνιακού υλικού. Την ίδια περίοδο η Ιαπωνία είχε το 21% και Η Αμερική το 19.5%. Σήμερα λοιπόν η Ασία εξάγει το 31.9%, η Ιαπωνία έχει χάσει το τρένο με 10% και η Αμερική έχει περιοριστεί στο 15.3%.

Ακόμα πιο αποκαλυπτικό είναι ο αριθμός αποφοίτων τεχνολογικής κατεύθυνσης. Το 1999 η Ασία παρήγαγε πιο πολλούς αποφοίτους από την Ευρώπη, Αμερική και την Ιαπωνία μαζί. Η Ινδία και η Κίνα είναι οι πρωταθλητές σε αποφοίτους τεχνολογικής κατεύθυνσης. Το γεγονός ότι η Ασία έχει τόσους τεχνολογικούς αποφοίτους έχει σίγουρα πυροδοτήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον στην περιοχή. Αλλά έχει και επιπτώσεις πέραν αυτών.

Η Ινδία και οι λοιπές βαλκανικές χώρες είναι ο κυριότερος προμηθευτής σε έμψυχο υλικό και των Ελληνικών εταιρειών. Δεν μπορείτε να φαντασθείτε πόσοι ξένοι δουλεύουν στην Ελλάδα στον IT κλάδο, αλλά και γενικά γύρο από διάφερες τεχνολογίες. Άρα οι πιέσεις ενδέχεται να μην είναι αποπληθωριστικές μόνο στα προϊόντα, αλλά και σε μισθούς.

Είναι ολοφάνερο ότι η χώρα μας έχει χάσει και αυτό το τρένο. Διότι όχι μόνο παράγει λίγους σε αριθμό απόφοιτους, αλλά σαν το πετρέλαιο που βγαίνει από τον Βόλο, είναι και φτωχής ποιότητας. Είναι ενδεικτική η αγανάκτηση της ΙΝΤΚΑ που δεν μπορεί να βρει κατάλληλα άτομα και αποφάσισε να φτιάξει μια δική της σχολή.

Η κατάληξη είναι ότι η Ασία θα ασκεί πιέσεις και στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως και στις τιμές των προϊόντων αλλά ενδέχεται και σε μισθούς. Για να αλλάξει αυτό, θαρρώ ότι πρέπει η Ιαπωνία να βγει από τον αποπληθωριστικό κύκλο που είναι χρόνια τώρα και να γίνουν μαζικές επενδύσεις σε Ευρώπη και Αμερική. Το πρόβλημα όμως με κάτι τέτοιο [ειδικά στην Ευρώπη] είναι η γραφειοκρατία και το υψηλό λειτουργικό κόστος. Δυστυχώς η Ευρώπη δεν είναι ακόμα έτοιμη να αντιμετωπίσει τον Ασιατικό λαίλαπα. Και αν δεν σουλουπώσει ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ τη γραφειοκρατία της, τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο χλωμά. Αυτό όπως καταλαβαίνετε σημαίνει ότι, επενδυτικά, η Ασία μπορεί να αποδειχθεί η επόμενη μεγάλη ευκαιρία. Ίδωμεν.

Έκτατο σχόλιο 1:00 μμ

Μου κάνει πραγματικά εντύπωση με τι ευκολία ορισμένοι πουλούν πολλές μετοχές σε αυτά τα επίπεδα. Ειδικά δε, όταν δεν θέλανε να τις πουλήσουν σε πολύ πιο υψηλότερα επίπεδα…και ειδικά αν αξίζουν και κάτι. Πιστεύω ειλικρινά ότι ο φόβος έχει κυριολεκτικά κυριεύσει τους πάντες. Πάντως, δεν βλάπτει να κρατάμε πισινή και να είμαστε συντηρητικοί. Ίδωμεν.


Γιώργος Καισάριος

george-croped.jpg


Follow me on twitter


.(JavaScript must be enabled to view this email address)Please like us of facebook hereLinks : Financial Blogs & News | Subscribe to Market-talk by Email |

I love hairmania Club
Loading...

Για να αφήστε σχόλιο, κάντε log in η καινούργια εγγραφή

Commenting is not available in this weblog entry.