Easy come, easy go | Market-talk.net
Index | US Snapshot | Contrarian Index | Economic Charts | Economic Calendar | Archives | News | Forum | The Score

Τελευταία σχόλια άρθρων
Γιώργος Καισάριος@ Μια διαφορετική δημόσια τηλεόραση (18/06/2013 11:53am)
liberal@ The dollar liquidity time bomb (19/05/2013 22:23pm)
liberal@ The dollar liquidity time bomb (19/05/2013 22:18pm)

| E-mail | PrintWed, October 16, 2002 - 09:18 am

Easy come, easy go

Χθες η Αμερική είχε μεγάλη πτώση. Λίγο η Intel, λίγο οι τράπεζες και το πράγμα δεν ήθελε και πολύ, ειδικά με τη νευρικότητα που υπάρχει. Στο μαγαζί οι παίχτες χώνανε λες και θα είναι το τέλος του κόσμου. Μάλιστα δε, σε πολλές περιπτώσεις με πάθος και μίσος. Η Ευρώπη γενικά να και ήταν κάτω, ήταν κάτω πολύ λίγο σχετικά με την άνοδο που είχε κάνει πρόσφατα.

Χθες λοιπόν το μαγαζί ήταν σαφώς κατώτερο των περιστάσεων. Μου προκάλεσε εντύπωση το χώσιμο σε τέτοιο μεγάλο βαθμό. Ναι μεν οι ξένες αγορές διόρθωναν κάπως, αλλά αυτό ήταν κατόπιν μιας πολύ μεγάλης ανόδου. Εδώ δεν είχαμε τίποτα από αυτό. Χθες ανέλυσα τους λόγους που με κάνανε να πω ΕΚΡΗΚΤΙΚΗ ΑΝΟΔΟ την περασμένη εβδομάδα. Και πράγματι εκρηκτική άνοδος ήταν. Στην Αμερική [σύμφωνα με το Bloomberg] ήταν η μεγαλύτερη άνοδος τεσσάρων ημερών από τον Απρίλη του 1933! Βέβαια από την άλλη μεριά, δεν ήταν μέχρι το 1954 που ξεπεράστηκε η κορφή του 1929.

Όπως είπα και χθες, η άνοδος που είπα βασίζεται όχι σε θεμελιώδης λόγους, αλλά κυρίως σε ψυχολογικούς. Είναι θα έλεγα κάπως ενάντια των αρχών μου. Αλλά αν είναι η αγορά να πάει εκεί που υποψιάζομαι [πολύ πιο χαμηλά, ειδικά για την Αμερική] αυτό θα γίνει στη διάρκεια μερικών ετών ακόμα. Άρα περιθώρια υπάρχουν ακόμα για βραχυπρόθεσμα κέρδη. Ομολογώ επίσης ότι το περιβάλλων δεν και το πλέον κατάλληλο ακόμα και για μια ψυχολογική άνοδο, αλλά μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα είναι που βγαίνουν τα πολλά κέρδη. Από την άλλη, τα νέα είναι τόσο άσχημα, που ειλικρινά δεν ξέρω τι περιθώρια υπάρχουν ακόμα και για κάτι τέτοιο.

Χθες λοιπόν κοίταζα ορισμένους ισολογισμούς, και μόνο εμετό δεν έκανα. Ειλικρινά δεν ξέρω πως ορισμένες εταιρείες θα γλιτώσουν την πτώχευση. Και δεν έχω ιδέα το πώς ορισμένες τράπεζες θα γλιτώσουν από πολύ μεγάλες χασούρες. Πάντως ένα είναι το σίγουρο…υπάρχει πρόβλημα.

Τώρα έχω κάτι να πω για τις εκθέσεις σχετικά με τις τράπεζες. Καταρχάς ας ξεχάστε ότι είναι συνομωσία εναντίων των Ελληνικών τραπεζών, και ότι κάποιοι θέλουν να τις μαζέψουν, αυτά είναι χαζομάρες.  Ναι μεν πολλές φορές [ειδικά σε προτάσεις αγοράς] αυτές οι εκθέσεις έχουν αποδειχθεί άχρηστες, αλλά αυτό είναι κυρίως διότι είμαστε σε μια καθοδική αγορά, και ακόμα και αυτοί δεν μπορούσαν να υπολογίσουν τη πτώση. Το θέμα είναι όμως ότι για να συστήνουν τόσο χαμηλή τιμή για την ΕΜΠ τότε πιστέψτε με, ότι κάτι δεν πάει καλά. Αυτές οι εκθέσεις είναι κυρίως για τους πελάτες τους, και το μόνο που θέλουν [κατά το δυνατόν] είναι το καλό τους. Το θέμα είναι το εξής, αν πράγματι αξίζουν όσο λένε, τότε μιλάμε για έναν ΓΔ πολύ πιο χαμηλά από δω. Αυτό θα πρέπει να το έχουμε υπόψη.

Χθες η Standard & Poor’s υποβάθμισε τα ομόλογα της  General Motors, Bloomberg: General Motors Debt Rating Cut by S&P on Pension Gap, οι λόγοι είναι λόγου των ελλειμμάτων στα συνταξιοδοτικά ταμεία των εταιρειών. Έχουμε αναφερθεί πολύ σε αυτό το θέμα, και από ότι φαίνεται αρχίζει το πράγμα και αποκτά ορμή.

Να σημειώσω ότι και ορισμένα εγχώρια μπουμπούκια έχουν το ίδιο πρόβλημα. Εδώ όμως κουκουλώνονται τα πράγματα. Πάντως υπάρχουν μεγάλα προβλήματα γενικά με το όλο ζήτημα, και δεν είναι εύκολο να εξαφανιστούν. Για παράδειγμα σε έναν συγκεκριμένο εγχώριο κλάδο, το νούμερο που ψιθυρίζετε είναι περί τα € 3 δις!

Η ίδια εταιρεία [General Motors]  παρουσίασε ζημίες $804 εκ για το τρίμηνο, κυρίως λόγου έκτατων ζημιών από τη FIAT, $1.37 δις. Σε γενικές γραμμές θα έλεγα ότι τα αποτελέσματα ήταν κάπως καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Η Intel χθες έπεσε σχεδόν 20% Intel Falls After Forecasting Drop in 4th-Qtr Sales [ouch!], από ότι φαίνεται η αγορά δεν πήρε με καλό μάτι τις προβλέψεις για μελλοντικές πωλήσεις. Περαιτέρω δεν βλέπει καν πότε η αγορά θα ανακάμψει. Όπως τόνισαν, οι καταναλωτές αγοράζουν λιγότερους υπολογιστές, και οι εταιρείες δεν ανανεώνουν τον εξοπλισμό τους όσο παλαιότερα. Ένας αναλυτής το είπε πολύ καλά “The replacement cycle is getting longer and longer.’’ , “Ο κύκλος αντικατάστασης γίνεται όλο και μεγαλύτερος”.
Τα κέρδη για το τρίμηνο της JP Morgan Chase μειώθηκαν κατά 91% J.P. Morgan Chase Third-Quarter Profit Falls 91 Percent
Τα αντίστοιχα για την Fleet Boston ήταν –25% FleetBoston Net Falls 24% on Argentina, Investments, εδώ έπαιξε ρόλο και η Αργεντινή και τα  τηλεπικοινωνιακά δάνεια [πάλι].
Και η μετοχή της Capital One έπεσε 20%, μαζί και με όλο τον κλάδο θα έλεγα. Οι λόγοι είναι βασικά ότι ο κόσμος δεν πληρώνει τις κάρτες του, και συνεχώς διαγράφουν απαιτήσεις. Στην Ελλάδα όμως όλος ο κόσμος πληρώνει το πλαστικό του, και οι εδώ τράπεζες δεν χρειάζεται να διαγράψουν τίποτα. Ειδικά σε τα δάνεια αυτοκίνητων που έχουν γράψει εδώ όλοι τα πληρώνουν.

Σήμερα δεν μπορούσα να βρω και πολλές κακές ειδήσεις. Θα έλεγα είναι από τις πλέον φτωχές μέρες σε ειδησιογραφία. Έψαξα όμως με πολύ κόπο να βρω και κάτι θετικό. Δυστυχώς δεν τα κατάφερα. Ακόμα δεν μπορώ να βρω κάτι το θετικό [πραγματικά θετικό] που να σας διαβιβάσω. Επίσης σήμερα ήμουν απασχολημένος με αρκετά πράγματα και το ένθετο θα είναι μικρότερο του κανονικού.


Γιώργος Καισάριος

george-croped.jpg


Follow me on twitter


.(JavaScript must be enabled to view this email address)Please like us of facebook hereLinks : Financial Blogs & News | Subscribe to Market-talk by Email |

I love hairmania Club
Loading...

Για να αφήστε σχόλιο, κάντε log in η καινούργια εγγραφή

Commenting is not available in this weblog entry.