Ιεραρχία των αγορών | Market-talk.net
Index | US Snapshot | Contrarian Index | Economic Charts | Economic Calendar | Archives | News | Forum | The Score

Τελευταία σχόλια άρθρων
Γιώργος Καισάριος@ Μια διαφορετική δημόσια τηλεόραση (18/06/2013 11:53am)
liberal@ The dollar liquidity time bomb (19/05/2013 22:23pm)
liberal@ The dollar liquidity time bomb (19/05/2013 22:18pm)

| E-mail | PrintThu, October 17, 2002 - 09:20 am

Ιεραρχία των αγορών

Χθες λοιπόν οι αγορές είχαν και πάλι την τιμητική τους. Ευρώπη, Αμερική ακόμα και η Ιαπωνία ανέβηκε. Το μαγαζί αν και πάνω, θα έλεγα ότι έχει απογοητεύσει πλήρως. Σίγουρα πάντως τα πράγματα δεν είναι δικαιολογούν τις αντιδράσεις που βλέπουμε στο εξωτερικό, αλλά θα μπορούσε το μαγαζί να είναι λίγο πιο γενναιόδωρο.

Χθες υποτίθεται ότι είχαμε καλά νέα από την  NOKIA, η ERIKSSON όμως ζωγράφισε μια πολύ άσχημη εικόνα. Τώρα δεν θέλω να σας απογοητεύσω, αλλά τα αποτελέσματα σε γενικές γραμμές δεν ήταν τέτοια που να δικαιολογούν αυτή την υστερία.

Για παράδειγμα. Η Sun Microsystems χθες ανέβηκε περί τα 7% CBS.MW: Sun Micro to lay off 4,400 employees. Η εταιρεία ανακοίνωσε και άλλες χασούρες για το τρίμηνο, θα απολύσει περίπου το 11% του προσωπικού του [4400 θέσεις], είχε μειωμένες πωλήσεις και είπε ότι μάλλον θα επιστρέψει στην κερδοφορία το δεύτερο τρίμηνο του 2003! Τώρα προσέξτε τι σημάνει αυτό. Η εταιρεία μάλλον θα υποστεί και άλλα 2-3 τρίμηνα χασούρας, ένας θεός ξέρει που θα είναι οι πωλήσεις της τότε, και η αγορά βιάζεται να προεξοφλήσει τα κέρδη του 2004! Τώρα αν αυτό δεν είναι λίγο παρατραβηγμένο, δεν ξέρω και εγώ τι είναι. Η INTEL θα έλεγα μια από τα ίδια. Έπειτα από μια πολύ απογοητευτική εικόνα πριν μερικές μέρες, έχει και αυτή πάρει την ανηφόρα +5% περίπου.

Ίσως τα μοναδικά καλά νέα ήρθαν από την Microsoft Microsoft tops earnings target. Τώρα η εταιρεία αυτή σπάνια έχει απογοητεύσει από τότε που ιδρύθηκε. Τα αποτελέσματα της ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα, και δεν είχε τις χασούρες που είχε πέρσι. Και αυτός είναι ο λόγος που η αγορά της δίνει το Premium που απολαμβάνει. Είναι μονοπώλιο, βγάζει λεφτά με τη σέσουλα [έχει κάπου $40 δις σε μετρητά] και γενικά τα προϊόντα της έχουν μια παγκόσμια απήχηση και αναγνώριση. Έτσι λοιπόν οι πωλήσεις ήταν αυξημένες κατά 26% και τα κέρδη περίπου στο +100%.

Σε άλλα νέα, οι τρεις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες της Αμερικής υποβαθμίστηκαν Bloomberg: Goldman, Merrill, Morgan Stanley Ratings Cut by S&P. Κύριος λόγος ήταν οι μειωμένες επιδόσεις των χρηματιστηριακών τους μονάδων. Αν και ο οίκος τόνισε ότι δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα, και ότι έχουν υπέρ αρκετή ρευστότητα, τόνισε ότι το περιβάλλων μάλλον θα δυσκολέψει στο μέλλον και δεν θα καλυτερεύσει.

Ιεραρχία των αγορών

Θα ήθελα εδώ να τονίσω ορισμένα πράγματα σχετικά με την ιεραρχία των αγορών. Η πιο δύσκολη αγορά να παρακολουθεί κανείς είναι τα νομίσματα. Τούτο διότι τα ποσά των πληροφοριών που πρέπει να αφομοιώνει είναι τεραστία και απαιτούνται και πολλές γνώσεις. Δεύτερη είναι η αγορά ομολόγων και τελευταία οι μετοχές.

Έχοντας πει αυτό λοιπόν, ο έκδοτης σας έχει τον μεγαλύτερο σεβασμό στο τι σκέφτονται και πράττουν οι traders των αντίστοιχων αγορών με την σειρά που ανέφερα. Τώρα προσέξτε κάτι. Αν και οι μετοχές έχουν κάνει rally, τα ομόλογα δεν συμμερίζονται καθόλου το ίδιο πράγμα. Είναι ενδεικτικό ότι όλοι σχεδόν οι δείκτες στα ομόλογα δείχνουν ότι οι επενδύτες ομολόγων γίνονται ακόμα πιο συντηρητικοί, CBS.MW: Forget stocks; look at bonds.

Τώρα προσέξτε και αυτό. Σε ένα από τα πολύ σπάνια δωρεάν άρθρα του Richard Russel, τονίζει ότι ο δείκτης CI [confidence index] του περιοδικού Barron’s είναι στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1940! Με άλλα λόγια οι αγοραστές ομολόγων  κυνηγούν την ασφάλεια. Και όπως λέει και ο ίδιος

THE BOND MARKET IS VERY FRIGHTENED BY THE CREDIT PICTURE AHEAD. THE BOND MARKET CONTINUES TO MOVE TOWARD INCREASING SAFETY.

Η αγορά ομολόγων είναι τρομαγμένη και εξακολουθεί να κινείτε προς μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τώρα ειλικρινά δεν ξέρω αν αυτό θα αλλάξει στο μέλλον, αλλά κανένα ράλι μετοχών στην ιστορία δεν έχει κράτηση για πολύ, χωρίς την συγκατάθεση της αγοράς ομολόγων. And you can take that to the bank! Θαρρώ ότι θα πρέπει να παρακολουθούμε από πολύ κοντά τι μας λένε τα ομόλογα διότι πιστέψτε με, οι παίχτες εκεί είναι πολύ πιο ώριμοι και έχουν πολύ μεγαλύτερες γνώσεις από αυτούς που παίζουν χαρτάκια. Για παράδειγμα οι δυο επόμενες ειδήσεις είναι ικανές να τρομάξουν τον οποιωνδήποτε διαχειριστή ομολόγων στον κόσμο.

USA.TODAY: Bad loan worries smack stocks of subprime lenders

Στην συνέχεια του χθεσινού άρθρου βλέπουμε ότι το ποσοστό των καρτών της Capital One που δεν πληρώνονται ανέβηκαν από στο 5.36% από το 4.54%. Όχι μόνο αυτό, αλλά η εταιρεία είπε ότι αυτό θα αυξηθεί στο μέλλον. Ναι μεν η εταιρεία ανήκει στους Sub Prime Lenders, αλλά ακόμα και αυτός ο κλάδος θα έπρεπε να είναι σε φάση ανάκαμψης αν πράγματι η οικονομία καλυτέρευε.

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ :Σε καθοδική τροχιά η φερεγγυότητα των ασφαλιστικών επιχειρήσεων

Όπου η καλή εφημερίδα μας λέει ότι:

Η σχέση Ίδια Κεφάλαια προς Τεχνικά Αποθέματα, με την οποία προσδιορίζονται οι δυνατότητες του κλάδου να καλύψει τυχόν απρόβλεπτες αυξητικές αποκλείσεις στις εκκρεμείς ζημιές, βάσει στοιχείων 2001 διαμορφώνεται στο 21,5% (δείκτης 0,215), όταν το 1999 ήταν 24% (δείκτης 0,238) και το 2000 27% (δείκτης 0,272).

Όπως είναι γνωστό η κοινοτική νομοθεσία υποχρεώνει τις ασφαλιστικές εταιρείες να αντέχουν κεφαλαιακά την κάλυψη εκκρεμών ζημιών οι οποίες κατ΄ έτος να υπερβαίνουν σε αξία κατά 20% τα προβλεπόμενα από το νόμο τεχνικά αποθέματα. Πρόκειται ουσιαστικά για το ελάχιστο ποσοστό βάσει του οποίου η κοινότητα προσδιορίζει τη φερεγγυότητα των ασφαλιστικών εταιρειών (Υπολογισμένα Περιθώρια Φερεγγυότητας προς Τεχνικά Αποθέματα).

Στην Ελλάδα ο δείκτης μακροχρόνιας φερεγγυότητας των 75 ασφαλιστικών εταιρειών, όπως προαναφέρθηκε, περιορίσθηκε πέρυσι, σε μέσα επίπεδα, στο 21,5%, κινήθηκε δηλαδή στα όρια που προβλέπει η κοινότητα.

Ναι αλλά διαβάστε και αυτό:

Oμως για τον υπολογισμό της σχέσης Ίδια Κεφάλαια προς Τεχνικά Αποθέματα η κεφαλαιακή θέση των ασφαλιστικών εταιρειών υπερτιμήθηκε, διότι τα ίδια κεφάλαια υπολογίσθηκαν προσθετικά τη στιγμή κατά την οποία πολλές από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις είναι συνδεμένες με συμμετοχές σε θυγατρικές εταιρείες.

Υπό αυτή τη έννοια αν τα ίδια κεφάλαια υπολογιστούν σε συνδυασμό με τις συμμετοχές των μητρικών ασφαλιστικών εταιρειών στις θυγατρικές τους, η αξία τους θα περιοριστεί σημαντικά, οπότε η σχέση Ιδίων Κεφαλαίων προς Τεχνικά Αποθέματα θα διαμορφωθεί σε επίπεδα κατά πολύ χαμηλότερα από το όριο του 20% που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με λίγα λόγια, οι ντόπιες ασφαλιστικές [αλλά και τα μπουμπούκια του εξωτερικού] έχουν μεγάλο πρόβλημα. Τώρα πολλές από αυτές ως γνωστό εκδίδουν πολλά ομόλογα. Και όταν τα ομόλογα των ασφαλιστικών προβληματίζουν, τι πρέπει να πούμε για την βιομηχανία. Τέλος πάντων το θέμα είναι ότι το Credit Picture δεν με εμπνέει καθόλου, και θα έπρεπε, αν είναι αυτή η ανάκαμψη να διαρκέσει. Και το πρόβλημα είναι ότι κοιτάζοντας μπροστά, δεν φαίνεται πουθενά κανένα αισιόδοξο μήνυμα. Ίδωμεν.


Γιώργος Καισάριος

george-croped.jpg


Follow me on twitter


.(JavaScript must be enabled to view this email address)Please like us of facebook hereLinks : Financial Blogs & News | Subscribe to Market-talk by Email |

I love hairmania Club
Loading...

Για να αφήστε σχόλιο, κάντε log in η καινούργια εγγραφή

Commenting is not available in this weblog entry.