240 χρόνια | Market-talk.net
Index | US Snapshot | Contrarian Index | Economic Charts | Economic Calendar | Archives | News | Forum | The Score

Τελευταία σχόλια άρθρων
Γιώργος Καισάριος@ Μια διαφορετική δημόσια τηλεόραση (18/06/2013 11:53am)
liberal@ The dollar liquidity time bomb (19/05/2013 22:23pm)
liberal@ The dollar liquidity time bomb (19/05/2013 22:18pm)

| E-mail | PrintSun, October 20, 2002 - 09:21 am

240 χρόνια

Την Παρασκευή τα πράγματα τελικά εξελίχθηκαν αρκετά ικανοποιητικά. Η Αμερική τελείωσε πάνω, η Ευρώπη διόρθωσε λίγο και γενικά τα πράγματα κάπως ηρέμισαν. Για δεύτερη συνεχώς εβδομάδα γράφουμε κέρδη και ίσως η επόμενη εβδομάδα να είναι ανάλογα καλή. Οι διακυμάνσεις όμως συνεχίζονται. Προσωπικά είχα ελπίσει οι διακυμάνσεις να λιγοστέψουν κάπως. Εκτιμώ ότι για να μπορούμε να δούμε μια σοβαρή άνοδο, θα πρέπει οι διακυμάνσεις να λιγοστέψουν. Είναι ίσως ο μεγαλύτερος μου προβληματισμός που έχω, για την βραχυπρόθεσμη πορεία των αγορών.

Και ξανά προς τη δόξα τραβά

Ίσως το μεγαλύτερο νέο της προηγούμενης εβδομάδας να είναι το τεράστιο για άλλη μια φορά εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ Reuters: Trade Gap Widens 10 Pct. to Record Level. Η Αμερική σε λίγο θα σπάσει ένα πολύ παράξενο ρεκόρ. Θα είναι ίσως η μοναδική οικονομία στον κόσμο, που έχει το έλλειμμα που έχει, και δεν έχει κατρακυλήσει ακόμα το νόμισμα της. Όχι μόνο αυτό, αλλά ίσως αυτοί οι λίγοι που λέγανε ότι ίσως το δολάριο ανέβει και άλλο να δικαιωθούν. Ο Stephen Roach τώρα και πολύ καιρό πιστεύει ότι το δολάριο πρέπει να διορθώσει. Πρόσφατα μάλιστα, λέει ότι είναι ίσως και η λύση για πολλά από τα προβλήματα που έχει η οικονομία αυτή. Αλλά πώς να πέσει, όταν δεν έχει ανταγωνισμό.

Η Ιαπωνία μάλλον θα υποτιμηθεί, η Νότια Αμερική είναι καμένο χαρτί, η Ασία παίζει το παιχνίδι της ανταγωνιστικής υποτίμησης [ποιος θα υποτιμήσει το νόμισμα του πιο πολύ] και η Ευρώπη έχει μπλέξει τα μπούτια της έχοντας ένα σωρό προβλήματα που κυμαίνονται από την γραφειοκρατία μέχρι την ανταγωνιστικότητα. Άρα τι επιλογές υπάρχουν; Προφανώς δεν είναι δυνατόν όλοι να αγοράσουν Ελβετικά φράγκα, και έτσι το δολάριο είναι ακόμα το νόμισμα επιλογής.

Το παιχνίδι παίζεται ως εξής. Οι Ασιάτες πουλάνε εμπόρευμα τους Αμερικανούς, οι Αμερικανοί τους δίνουν δολάρια, και αυτοί μη ξέροντας τι να τα κάνουν, τα μετατρέπουν σε Αμερικανικά ομόλογα…και έτσι προστατεύονται από τις περαιτέρω υποτιμήσεις των νομισμάτων τους. Στην Νότια Αμερική όλοι ψάχνουν να τα βρουν μπας και σώσουν κάτι, οι Ευρωπαίοι έχουν τρελαθεί με τη Wall, και ρίχνουν ακόμα λεφτά σε αμερικανικές μετοχές, και έτσι συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος του δολαρίου, που το μόνο που κάνει είναι να σκάβει ακόμα πιο βαθύ τον λάκκο της Αμερικής.

Το δολάριο λοιπόν παραμένει ο πρωταθλητής στην νομισματική αρένα, όχι διότι το αξίζει, αλλά διότι δεν υπάρχουν επιλογές.

Τα Αμερικανικά ομόλογα επιτέλους έπεσαν κάπως, καθώς ορισμένοι θεώρησαν πρέπον να αγοράσουν και κανένα χαρτάκι Bloomberg: U.S. Treasuries Head Toward Biggest Weekly Drop Since December. Σε άλλα νέα, οι καινούργιες κατασκευές σπιτιών εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα 16 ετών Bloomberg: U.S. Economy: Homebuilding Stronger, Factories Cool . Τα χαμηλά επιτόκια όλων των εποχών συνεχίζουν από ότι φαίνεται να κινούν τον κλάδο. Από την άλλη όμως, η βιομηχανική δραστηριότητα συρρικνώθηκε για άλλη μια φορά. Τα νέα από την ανεργία δεν είναι καλά. Οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα αυξήθηκαν στις 411.000 από 389.000 την περασμένη εβδομάδα. Όχι μόνο αυτό, αλλά ο συνολικός αριθμός αυτών που λαμβάνουν επίδομα αυξήθηκε κατά 141.000 και αριθμεί 3.7 εκ. Ουσιαστικά δηλαδή, η οικονομία δεν καταφέρνει να αναπληρώνει τις χαμένες θέσης [άποψη τώρα και πολύ καιρό του εκδότη σας].

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο

Πάνω στο θέμα περί ανεργίας, η αεροπορική εταιρεία DELTA θα απολύσει 8000 επιπλέον εργαζόμενους Washington Post: Airlines Could Lose $9 Billion This Year . Ο κλάδος οδεύει προς χασούρες $8-9 δις φέτος, και ίσως σπάσει και το περσινό ρεκόρ. Η American Airlines ανακοίνωσε ζημία $924 και η United Airlines $769 αντιστοίχως για το τρίμηνο.

Ο κλάδος επίσης ετοιμάζετε για τις επιπτώσεις του πολέμου. Υπολογίζετε ότι θα του κοστίσει $4 δις για κάθε τρίμηνο πολέμου. Λόγου της χαμηλής επιβατικής κίνησης, οι τιμές εισιτηρίων είναι σε επίπεδα 1998. Ακόμα όμως και χωρίς πόλεμο, τα προβλήματα του κλάδου είναι πολύ μεγάλα, καθώς όχι μόνο επιβαρύνετε από τα ακριβότερα καύσιμα, αλλά και διότι οι αυξημένες απαιτήσεις ασφάλειας κοστίζουν και πάρα πολύ. Όπως και να έχει το πράγμα, μάλλον θα μπορούμε να βρούμε φτηνά εισιτήρια, ίδωμεν.

Εμπρός στον δρόμο, που χάραξε ο Βαγγέλης

Άλλη μια εταιρεία που θα κάνει Reverse Split [είχε κάπως προαναγγελθεί] είναι η Lucent, Lucent plans reverse split . Ο λόγος βέβαια είναι για να μην την πετάξουν απ το ταμπλό του NYSE. Μάλλον σε λίγο καιρό θα δούμε αρκετά reverse splits. Ίσως δε γίνουν και μόδα.

BloombergFord 10-Yr Debt Yield Climbs to 10% on Rating Concern

Το δεκαετές ομόλογο της FORD έπεσε αυτή την εβδομάδα στα $835 [$1000 face value] αποδίδοντας πλέον σχεδόν 10%…ρεκόρ για την συγκεκριμένη σειρά. Οι κατέχοντες ομολόγων απαιτούν μεγαλύτερες αποδόσεις πλέον από τις εταιρίες, και από ότι φαίνεται ορισμένοι έχουν αρχίσει να ανησυχούν για τα $5.5 δις που έχασε πέρσι η εταιρεία. Όχι μόνο αυτό, αλλά τώρα ανησυχούν ότι η εταιρεία ίσως προβληματιστεί ακόμα περισσότερο στην αναδιοργάνωση που ετοιμάζει επειδή ενδεχομένως να χρειαστεί να βάλει λεφτά και στο ελλειμματικό συνταξιοδοτικό ταμείο της. Πάντως πραγματικά εντυπωσιάζει η πτώση αν αναλογιστεί κανείς ότι η εταιρεία έχει $26 σε cash στο ταμείο της. Λέτε η αγορά ομολόγων να έχει πανικοβληθεί χωρίς λόγο; Δεν έχω ιδέα, θα το δούμε, πάντως σε γενικές γραμμές τα προβλήματα σίγουρα δεν έχουν τελειώσει εδώ για τον κλάδο. Μένει να δούμε τι θα διαδραματιστεί με από τον Δεκέμβριο του 2003, που λήγουν οι συμφωνίες με τα συνδικάτα. Ίδωμεν.

Reuters: Are U.S. retailers heading for credit crunch?

Ο γίγαντας στις καταναλωτικές πωλήσεις που ονομάζετε Sears, ομολογεί ότι θα χρειαστεί να κάνει προβλέψεις έναντι κερδών διότι οι καταναλωτές που έχουν ψωνίσει με την πιστωτική της κάρτα ξαφνικά δεν πληρώνουν τον λογαριασμό τους. Η εταιρεία είναι ο μοναδικός που χειρίζεται από μόνη της την πιστωτική της κάρτα, καθώς δεν έχει δώσει τη δουλειά σε κάποια τράπεζα. Άρα και οι χασούρες θα βγουν από την τσέπη της.

Οι καταναλωτικές πωλήσεις έχουν βοηθηθεί πολύ από μεγάλες προσφορές που κάνουν τέτοιες εταιρείες. 0% χρηματοδότηση και μεγάλες ευκολίες πληρωμής έχουν βοηθήσει κατά πολύ την κατανάλωση τα τελευταία χρόνια. Η αγορά τώρα έχει αρχίσει να ανησυχεί για τα μεγάλα όρια που έχουν οι πιστωτικές κάρτες της εταιρείας…$7000, οι Gold Cards. Επίσης, η εταιρεία αξιολόγησης Fitch είπε ότι μάλλον θα υποβαθμίσει το χρέος της εταιρείας που είναι περίπου $16 δις. Τώρα αν γίνει κάτι τέτοιο σημαίνει ότι στο μέλλον η εταιρεία θα πρέπει να πληρώσει μεγαλύτερο επιτόκιο στο μέλλον, που μάλλον αυτό σημαίνει λιγότερες ευκολίες πληρωμής για τους πελάτες που σημαίνει μάλλον λιγότερη κατανάλωση. Ίδωμεν.

Πάντως το γεγονός σίγουρα έχει αντίκτυπο σε μια άλλη μεγάλη εταιρεία καταναλωτικής πίστης, την GE Capital, θυγατρική της General Electric. Ο λόγος είναι ότι η εταιρεία έχει αναλάβει τις πιστωτικές κάρτες των μεγαλύτερων καταναλωτικών οίκων της Αμερικής, και αν η Sears έχει πρόβλημα, τότε σίγουρα κάτι θα δούμε και εκεί.

Και κάτι άλλο σημαντικό. Η Sears έχει τα μισά της κέρδη από την χρηματοδοτική της μονάδα. Υπάρχει μια εταιρεία στην Ελλάδα που δουλεύει με το ίδιο σύστημα. Είναι ο Κωτσώβολος. Πριν μερικά χρόνια είχε δανειστεί 90 δις για να χρηματοδοτεί τους πελάτες του. Τώρα δεν ξέρω τίποτα για την εταιρεία, απλά εκτιμώ ότι ενδέχεται να έχει παρόμοια προβλήματα. Ειδικά όταν άκουσα έναν αναλυτή πέρσι να μου λέει ότι, η καθαριστήρα του πήγε στον Κωτσώβολο και πήρε ένα σύστημα Home Cinema €3.500 περίπου με δόσεις. Ίδωμεν και αυτό.


240 χρόνια

Το 1710, ο George Caswall και ο John Blunt έκαναν μια πολύ ενδιαφέρον πρόταση στην τότε σχεδόν σε χρεοκοπία Κυβέρνηση της Αγγλίας. Της πρότειναν τα βραχυπρόθεσμα χρέη του ποσού των 9.47 εκ λύρες που είχαν συσσωρευτεί από τους πολέμους της εποχής, να μετατραπούν σε κεφάλαιο σε μια καινούργια εταιρεία ονομαζόμενη South Sea Company. Η καινούργια εταιρεία θα έπαιρνε έναν τόκο 576.534 λύρες τον χρόνο [περίπου 6%] από την κυβέρνηση και θα απολάμβανε το μονοπώλιο όλων των συναλλαγών με τις καινούργιες αποικίες των Ισπανών εκείνης της εποχής. Η κυβέρνηση της Αγγλίας άλλο που δεν ήθελα και συμφώνησε απόλυτα. Οι κατέχοντες του χρέος λοιπόν συμφώνησαν, και το 1711 το 97% του χρέος μετατράπηκε σε μετοχές της καινούργιας εταιρείας.

Το εμπορικό μονοπώλιο όμως απαιτούσε ειρήνη για να μπορέσει η εταιρεία να το εκμεταλλευτεί…πράγμα που δεν υπήρχε ακόμα. Τελικά το 1713 υπογράφτηκε η συνθήκη του Utrecht και η Αγγλία πήρε δεσμεύσεις από τους Ισπανούς για μονοπώλιο της εμπορίας των σκλάβων και ορισμένες άλλες δεσμεύσεις γενικού εμπορίου. Η παραχώρηση του μονοπωλίου στους Άγγλους ήταν το τίμημα της ειρήνης που έπρεπε να πληρώσουν οι Ισπανοί. Στην πραγματικότητα όμως οι εμπορικές συναλλαγές δεν ευδοκίμησαν, διότι κατά τη διάρκεια υπήρχαν μικρό προβλήματα μεταξύ Άγγλων και Ισπανών. Η αρχική συμφωνία έκανε λόγο για ένα αποκλειστικό ταξίδι τον χρόνο [πέραν του σκλαβοπάζαρου]. Στην Αγγλία όμως ο Earl of Oxford δήλωνε ότι η Ισπανία θα άφηνε 2 πλοία τον πρώτο χρόνο, και στο δρόμο κυκλοφορούσαν φήμες ότι η Ισπανία είχε δώσει απεριόριστα δικαιώματα στα πλοία της εταιρείας στις εμπορικές συναλλαγές.

Τελικά από το 1713 που είχε υπογραφεί η συμφωνία, τα πρώτα ταξίδια πραγματοποιήθηκαν το 1717. Οι διενέξεις με τους Άγγλους δεν σταμάτησαν καθόλου, και το 1718 οι δυο χώρες οδηγήθηκαν σε πόλεμο. Αποτέλεσμα ήταν οι Ισπανοί άρχισαν την κατάσχεση των πλοίων της εταιρείας στα διάφορα Ισπανικά λιμάνια. Όπως καταλαβαίνετε, τότε δεν είχαμε δορυφορικές συνδέσεις και ασφαλώς δεν υπήρχαν χρηματιστηριακές αρχές. Έτσι λοιπόν μέσα σε αυτό το μπάχαλο, οι υπεύθυνοι της εταιρείας συνέχισαν τις υποσχέσεις στους μετόχους ότι έρχονται τα κέρδη και ότι θα πλουτίσουμε, και διάφορα τέτοια.

Το 1719 Κυβέρνηση της Αγγλίας και πάλι βρέθηκε σε δυσχερή οικονομική θέση. Η εταιρεία και πάλι πρότεινε να εξαγοράσει αυτό το χρέος [30 εκ λύρες αυτή τη φορά] από την Κυβέρνηση της Αγγλίας, και παράλληλη δίνοντας της και αμοιβή για αυτό. Για να το κάνει αυτό, τις επιτρέπει να εκδώσει μετοχές στο κοινό [δημόσια εγράφη]. Έτσι λοιπόν τον Ιανουάριο του 1720 η εταιρεία έκδωσε μετοχές στην τιμή των 120 λυρών με ονομαστική αξία 100 λύρες. Συνέχιζε να εκδίδει μετοχές σε όλο και πιο ακριβή τιμή. Οι συνεχούς παρεμβάσεις και τα ψέματα από το ΔΣ προσέλκυσαν πολλούς σπεκουλαδόρους. Οι μετοχές τον Ιανουάριο ήταν 128 λύρες, και μέχρι τον Ιούλιο του ιδίου χρόνου είχαν φτάσει τις 1050 λύρες.

Όλοι έτρεχαν να προλάβουν να αγοράσουν μετοχές, είτε με δικά τους λεφτά, είτε με margin.  Μικροί μεγάλοι, πλούσιοι και φτωχοί. Ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης της Αγγλίας είχε μετοχές της εταιρείας. Οι φήμες που κυκλοφορούσαν στο Λονδίνο την εποχή ήταν απίστευτες. Χρυσό από τις αποικίες με το τσουβάλι, και αλλά πολλά. Για μερικούς μήνες μάλιστα ένα μεγάλο μέρος των Άγγλων ήταν πλούσιο. Ακόμα και οι κυρίες που καθάριζαν σπίτια είχαν οικονομήσει και σκεφτόντουσαν σοβαρά να σταματήσουν την εργασία τους. Ο Sir Isaac Newton αγόρασε 7.000 λύρες σε μετοχές και τις πούλησε πολύ γρήγορα με 100% κέρδος. Μετά από λίγο όμως ξαναγόρασε, αυτή την φορά όμως έχασε και 20.000 λύρες από τα δικά του λεφτά.

Όταν τελείωσε το πανηγύρι [τον Δεκέμβριο του ιδίου χρόνου], οι μετοχές της εταιρείας ξαναγύρισαν στην τιμή της ονομαστικής της Άξιας, 100 λύρες περίπου. Πολλοί είχαν καταστραφεί και ορισμένοι είχαν γίνει πλούσιοι. Ακόμα και κυβερνητικά στελέχη και μέλη του κοινοβουλίου καταστράφηκαν. Μια ολόκληρη γενεά χρεοκόπησε. Ήταν τόση μεγάλη η έκταση της καταστροφής, που οι Άγγλοι για γενεές ολόκληρες δεν ξέχασαν το γεγονός. Μάλιστα δε, ο δείκτης All Share του χρηματιστηρίου του Λονδίνου έκανε 240 χρόνια να ξεπεράσει την κορφή του 1720. Τράπεζες πτώχευσαν, χιλιάδες κήρυξαν πτώχευση, η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε δραματικά και πολλά μέλη της εταιρείας η πήγαν φυλακή, η τους κατασχέθηκε η περιουσία. Εκδιώχθηκαν ακόμα και μέλη του κοινοβουλίου…οι μίζες και η δωροδοκία ήταν ένα μεγάλο ατού των διοικούντων της εταιρείας.


πηγή: http://www.globalfindata.com/

Όπως καταλαβαίνετε η ανθρώπινη συμπεριφορά δεν έχει αλλάξει και πολύ από τότε. Ο μέσος άνθρωπος θα πιστέψει σχεδόν τα πάντα προκειμένου να πλουτίσει, και θα στοιχηματίσει ακόμα πιο πολλά. Ασφαλώς οι γνωρίζοντες καλά την ιστορία το ξέρουν αυτό, και πράττουν ανάλογα κάθε μερικές δεκαετίες. Θα πρέπει να το χωνέψουμε αυτό, αν είναι να βγάλουμε λεφτά από το μαγαζί στο άμεσο μέλλον. Αν ελπίζετε να επιστρέψει το 1999 σύντομα, τουλάχιστον μην κρατάτε την αναπνοή σας.

Ο εκδότης σας


Γιώργος Καισάριος

george-croped.jpg


Follow me on twitter


.(JavaScript must be enabled to view this email address)Please like us of facebook hereLinks : Financial Blogs & News | Subscribe to Market-talk by Email |

I love hairmania Club
Loading...

Για να αφήστε σχόλιο, κάντε log in η καινούργια εγγραφή

Commenting is not available in this weblog entry.