Όλοι κερδίζουν. | Market-talk.net
Index | US Snapshot | Contrarian Index | Economic Charts | Economic Calendar | Archives | News | Forum | The Score

Τελευταία σχόλια άρθρων
Γιώργος Καισάριος@ Μια διαφορετική δημόσια τηλεόραση (18/06/2013 11:53am)
liberal@ The dollar liquidity time bomb (19/05/2013 22:23pm)
liberal@ The dollar liquidity time bomb (19/05/2013 22:18pm)

| E-mail | PrintTue, October 22, 2002 - 09:25 am

Όλοι κερδίζουν.

Χθες το μαγαζί τα πήγε σχετικά καλά. Αν και ο δείκτης ήταν αρνητικός [κυρίως λόγου ΕΜΠ] εντούτοις τα περισσότερα χαρτιά ήταν πάνω. Στα τελευταία λεπτά υπήρχε ένα καλό μάζεμα, και παραλίγο να κλείσουμε και με κέρδη. Στην Ευρώπη συνεχίζεται θα έλεγα η άνοδος. Αυτό που βλέπω είναι ότι τα τεράστια βραχυπρόθεσμα κέρδη δεν έχουν οδηγήσει σχεδόν καθόλου σε διορθώσεις. Και αυτό το σημάδι θα το εκλάβω σαν ένα θετικό στοιχείο.

Η Αμερική επίσης συνεχίζει και δίνει κέρδη. Σχεδόν ανάσα δεν έχουν πάρει οι παίχτες έχει. Αν και τα νέα δεν είναι έτσι όπως παρουσιάζονται, εντούτοις η αγορά συνέχει και ανεβαίνει. Η Ιαπωνία έπεσε χθες 3.20%. Η δικαιολογία ήταν λένε τα άσχημα κέρδη της Texas Instruments Inc. που βγήκαν μετά το κλείσιμο της Wall, Texas Instruments Misses 3rd-Quarter Profit Target, Issues Warning. Προσωπικά αμφιβάλλω αν ήταν αυτός ο λόγος. Αν και τα κέρδη της συγκεκριμένης εταιρείας ήταν σαφώς μειωμένα, οι πωλήσεις ήταν πάνω 22%, ένα καλό σημάδι. Απλά νομίζω η Ιαπωνία θα πέφτει από δω και στο εξής με την παραμικρή αφορμή. Τους λόγους τους έχουμε αναλύσει πολλές φορές.

Οι μετοχές χρυσού εξακολουθούν και πέφτουν. Αν ασχολείστε με Αμερική, δεν θα ήταν και άσχημη ιδέα να κοιτάξτε λίγο τις μετοχές του δείκτη HUI. Το γύρισμα του δείκτη αυτού μάλλον θα σηματοδοτήσει την υποχώρηση του DOW. Και επίσης όταν όλα θα πέφτουν ο HUI θα ανεβαίνει, Απλά σημειώστε τις και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.

Το Euro2day είχε ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα Τι αλλάζει για τράπεζες - κατασκευές με τα ΔΛΠ. Καταρχάς να πω ότι δεν έχω ιδιαίτερο σεβασμό στο συγκεκριμένο λογιστικό σχέδιο, αλλά εφόσον αυτό θα έχουμε, ας δούμε τι έχουν να δουν τα μάτια μας. Αν και λέει ότι ενδεχόμενος τα ακίνητα θα σουλουπώσουν κάπως τους ισολογισμούς…ιδικά των τραπεζών, λέει επίσης και κάτι άλλο.

“Για τις επισφαλείς απαιτήσεις, τα ελληνικά GAAP προβλέπουν ότι αυτές προσδιορίζονται με άξονα την φορολογική νομοθεσία, δηλαδή γίνεται απόσβεση, εφόσον η απαίτηση μπορεί να εκπέσει φορολογικά σαν δαπάνη. Σύμφωνα όμως με τα ΔΛΠ, η κάθε εταιρία υποχρεούται να γνωστοποιήσει τη μέθοδο αποτύπωσης και υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ προβλέψεων και διαγραφών (write offs).”

”Η εξέλιξη αυτή, σχολιάζει η Κονταλέξης ΑΧΕΠΕΥ, αναμένεται να προκαλέσει αύξηση των επισφαλών απαιτήσεων κατασκευαστικών εταιριών και τραπεζών (επισφαλείς χορηγήσεις), με ανάλογη μείωση της κερδοφορίας. Η επίδραση, προσθέτει, θα είναι μεγαλύτερη το πρώτο έτος εφαρμογής των προτύπων”.

Το λέω τώρα και πολύ καιρό ότι όταν οι τράπεζες θα αναγκαστούν να συμμορφωθούν με ένα διαφορετικό λογιστικό πρότυπο, θα βγουν τα άπλυτα στη φόρα. Εκτιμώ δε, ότι, αν θα είναι ειλικρινείς, οι επισφαλείς απαιτήσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες από οτιδήποτε μπορούμε να φανταστούμε. Και το συντομότερο που τα βγάλουν όλα στη φόρα, το συντομότερο θα μπορεί να σταματήσει η αγωνία και να χωνευτούν από την αγορά. Και ίσως όταν όλα θα βγουν στη φόρα, ίσως τότε ανεβούν.

Η γνώμη των ειδικών

Την περασμένη εβδομάδα λοιπόν, κατέβηκα στο κέντρο της Αθήνας. Για αλλ μια φορά, η αναγούλα άρχισε άμεσος  μόλις πέρασα τον Κηφισό. Αφού ήμουν εκεί αποφάσισα να περάσω από μια χρηματιστηριακή να πάρω και μια πρώτη άποψη από τους ειδικούς.  Άρχισα λοιπόν και τους ρωτάω που θα πάει το μαγαζί. Η απάντηση ήταν κάτω...αμέσως μόλις τελειώσει αυτή η ανοδική αντίδραση.  Στη συνέχεια τους ρώτησα ποιες μετοχές προτείνουν [εδώ έχει πλάκα], η απάντηση ήταν ΟΤΕ, ΚΟΣΜΟ, ΠΑΝΦ, ΤΙΤΚ …κτλ, δηλαδή αυτά που προτείνουν όλοι πάντα. Τους ρωτάω “μα δεν προτείνετε καμία άλλη; δεν υπάρχει καμία μετοχή φτηνή;”. Η απάντηση ήταν κατηγορηματική, ΟΧΙ. Οι προτάσεις αγοράς…μου είπαν…σχετίζονται αποκλειστικά με το ποια μετοχή θα πέσει λιγότερο. Ενδιαφέρον.

Στην συνέχεια λοιπόν τους ρωτάω αν οι θεσμικοί αγοράζουν η πουλάνε. Όταν καμία φορά παίρνουν τηλέφωνο [μου λένε], παίρνουν μόνο για πωλήσεις. Καλά και η μαρίδα [τους ρωτάω], κάτι ψιλά αγοράζουν αλλά τίποτα το σπουδαίο. Λεφτά τους ρωτάω βάζει κανείς, η είναι ανακυκλούμενα. Κάτι λίγα έχουν βάλει ορισμένοι παίχτες μου απαντάνε, αλλά και εδώ…τίποτα το σπουδαίο. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι όλοι είναι πανικόβλητοι. Αν ηρεμήσουν λίγο οι αγορές, και πάψουν αυτές οι τρελές διακυμάνσεις, μάλλον θα πρέπει να το λάβω σαν Contrarian σήμα αγοράς. Ίδωμεν.

Ίσως από τα λίγα Ελληνικά sites που μπορείτε να βρείτε μια ανεξάρτητη και αδέσμευτη άποψη για την αγορά είναι το [url=http://www.iraj.gr]http://www.iraj.gr[/url] Σε ένα από τα πιο πρόσφατα άρθρα τους λένε κάτι το πολύ σωστό.

“οι αναθεωρήσεις των προβλεπόμενων εταιρικών κερδών ανά μετοχή δεν λαμβάνουν πλήρως υπόψη τους το μέσο σενάριο (δηλαδή μεταξύ της απαισιόδοξης και της αισιόδοξης πορείας) για την κάθε εισηγμένη εταιρία (αυτό άλλωστε φανερώνει ο υψηλός βαθμός μεταβλητότητας των προβλέψεων κατά το 2002), αλλά μάλλον συνεχίζουν να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για την τελική έκβαση των οικονομικών επιδόσεων. Αυτό κατά την άποψή μας σημαίνει ότι οι σημερινές προβλέψεις επιχειρηματικής κερδοφορίας των χρήσεων του 2002 αλλά και του 2003 είναι δυνητικά υπερτιμημένες και μάλιστα επάνω από το μέσο επιτρεπτό όρο”.

Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω 100% με αυτό το σχόλιο. Με άλλα λόγια, το worse case scenario δεν το δηλώνει κανείς. Συνεχώς μας λένε τι θα ήθελαν να πετύχουν, αλλά ποτέ δεν μας λένε την χειρότερη εκδοχή. Βέβαια αν συνυπολογίσουμε και το μαγείρεμα που έχει γίνει, τότε τα πράγματα ίσως είναι ακόμα χειρότερα. Η κατάληξη είναι ότι η αγορά χρειάζεται ειλικρίνεια. Νομίζω ότι πολλά θα συχωρεθούν αν όλοι οι εμπλεκόμενοι βγουν και που την αλήθεια. Το μαγαζί δεν έχει στομάχι για πέπλα μυστηρίου και άγνωστους συντελεστές. Ίδωμεν.

Αν λοιπόν δεν έχετε χάσει αρκετά στα παράγωγα μέχρι τώρα και δεν σας αρκεί η χασούρα σας, μην ανησυχείτε. Σε λίγο καιρό θα μπορείτε να χάνεται λεφτά και σε άλλες Μεσογειακές αγορές. Διότι από ότι φαίνεται οι διοικούντες εδώ δεν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν παρά να προσπαθούν να βγάλουν παράγωγα προϊόντα που δεν εισφέρουν σε τίποτα και απασχολούν μόνο τους σπεκουλαδόρους. Euro2day: ΧΑ: Συνεργασία με αγορές Κων/πολης, Τελ Αβίβ. Σωστούς νόμους και κανόνες είναι μόνο για τις άλλες αγορές, εδώ ασχολούμεθα μόνο με βλακείες. Τι να πω, έχω μείνει με το στόμα ανοιχτό [ευτυχώς που είναι χειμώνας και δεν έχει μύγες].


Όλοι κερδίζουν.

Τελείωσαν λοιπόν οι δημοτικές εκλογές. Ο λαός μίλησε..μας λένε…και αποφάσισε ποιος θα τους κάνει κουμάντο ..λέω εγώ. Διότι όταν ψηφίζουμε αγαπητέ αναγνώστη δεν παίρνουμε αυτό που θέλουμε, αλλά αυτό που μας αξίζει. Και σαν όλες τις άλλες φορές, στις Ελληνικές εκλογές δεν υπάρχουν χαμένοι, ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΟΛΟΙ. Κερδίζει η αντιπολίτευση διότι ανέβασε τα ποσοστά της, κερδίζουν και τα μικρά κόμματα διότι δεν έχασαν δυνάμεις, κερδίζει όμως και η εξουσία, διότι είναι ακόμα στην εξουσία, άσχετα αν είναι με λιγότερους ψήφους. Όπως βλέπετε ο κορβανάς έχει κάτι για όλους. Ειδικά αν εκλεγείς δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος. Διότι από ότι αποδεικνύεται, ο δημοτικός σύμβουλος είναι υψηλότερο πόστο στην γραφειοκρατική κατάταξη ακόμα και από βουλευτή.

Εδώ στο Περιστέρι για παράδειγμα, δεν υπήρχε ούτε μια κολόνα που να μην είχε αφίσα. Ούτε ένας ακάλυπτος χώρος που να μην είχε γιγαντοαφίσα. Κάθε πλατειά [μικρή και μεγάλη] είχε ένα κιόσκι των υποψηφίων. Εκατομμύρια ψηφοδέλτια είχαν τυπωθεί, και είχαν διασκορπιστεί στους δρόμους. Θα έλεγε κανείς μάλιστα, ότι είχαμε εθνικές εκλογές και όχι δημοτικές.

Και αναρωτιόμουν. Μα τόσο μεγάλη υπόθεση είναι να εκλεγείς δημοτικός σύμβουλος; ούτε καν μισθό δεν παίρνεις. Από ότι φαίνεται όμως κάτι αξίζει…διότι πώς να δικαιολογήσω τα τεράστια ποσά χρημάτων που ξοδεύτηκαν. Μάλιστα δε, και σε αντίθεση με τις βουλευτικές εκλογές, στις δημοτικές εκλογές δεν υπάρχει καμία νομοθεσία που να σου θέτει πλαφόν στην προεκλογική σπάταλη…the sky is the limit!

Έτσι λοιπόν ψηφίσαμε τους καινούργιους γραφειοκράτες μας. Τους ανθρώπους που ψηφίσαμε όχι επειδή αξίζουν, αλλά γιατί είναι κολλητοί και ενδέχεται να αποκομίσουμε κάτι. Τους ανθρώπους που δεν θα κάνουν την θέληση μας…απλά θα μας κάνουν κουμάντο. Γεννήσαμε μια καινούργια γραφειοκρατική στρατιά ανθρώπων που θα γευτούν τη χαρά της εξουσίας, και κατά πάσα πιθανότητα τα οφέλη της διαφθοράς. Που όλο υποσχέσεις ήταν, αλλά σαν τους άπιστους εραστές, θα καταλήξουν σε κάποιο άλλο κρεβάτι. Ας τους καμαρώσουμε λοιπόν. Μπράβο μας, τα καταφέραμε για μια ακόμα φορά.

Ο εκδότης σας


Γιώργος Καισάριος

george-croped.jpg


Follow me on twitter


.(JavaScript must be enabled to view this email address)Please like us of facebook hereLinks : Financial Blogs & News | Subscribe to Market-talk by Email |

I love hairmania Club
Loading...

Για να αφήστε σχόλιο, κάντε log in η καινούργια εγγραφή

Commenting is not available in this weblog entry.