Για ένα κομμάτι ψωμί | Market-talk.net
Index | US Snapshot | Contrarian Index | Economic Charts | Economic Calendar | Archives | News | Forum | The Score

Τελευταία σχόλια άρθρων
Γιώργος Καισάριος@ Μια διαφορετική δημόσια τηλεόραση (18/06/2013 11:53am)
liberal@ The dollar liquidity time bomb (19/05/2013 22:23pm)
liberal@ The dollar liquidity time bomb (19/05/2013 22:18pm)

| E-mail | PrintThu, January 09, 2003 - 07:34 am

Για ένα κομμάτι ψωμί

Εντυπωσιακές είναι πλέον οι χασούρες στο μαγαζί. Ειλικρινά ακόμα και εγώ [your resident bear] έχω εκπλαγεί. Περισσότερο λόγου της σφοδρότητας της πτώσης παρά οτιδήποτε άλλο. Οι επενδυτές από ότι φαίνεται είναι πεπεισμένοι ότι όχι μόνο δεν υπάρχει φως, αλλά και μάλλον ο κόσμος οδεύει προς κατάρρευση. Βέβαια όλοι ξέρουμε ότι κάτι τέτοιο δεν θα γίνει, αλλά άντε να πείσεις εσύ τους Έλληνες επενδυτές.

Όπως για παράδειγμα το 1996. Ενώ αγόραζα μετοχές τότε, δεν κατάφερα να πείσω ούτε έναν να κάνει το ίδιο. Βέβαια ξαφνικά το 1999 [και μάλιστα στην τελική φάση της φούσκας] όλοι ξαφνικά ξύπνησαν και έγιναν ειδικοί και τρέχον να προλάβουν να αγοράσουν χαρτάκια. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον κουμπάρο μου [που ενώ με τίποτα δεν ήθελε να ακούσει για μετοχές το 19996] να έρχεται τρέχοντας στο σπίτι μου και να με παρακαλά να πάμε γρήγορα στην χρηματιστηριακή να ανοίξουμε κωδικό διότι είχε λέει πληροφορία.

Ρε του λέω εγώ, «περίμενε λίγο, είναι ακριβά τα πράγματα», και μου άπαντα, «τι λες ρε κουμπάρε, εδώ χάνουμε λεφτά!». Η καταλήξει ήταν πράγματι να χάσει λεφτά…το 100% των επενδυμένων κεφαλαίων του. Τέλος πάντων, ενώ τότε κανείς δεν ήθελε να ακούσει για μετοχές, βλέπω κάτι παρόμοιο τώρα. Και μου κάνει εντύπωση πως ορισμένοι πουλάνε αυτά που πουλάνε, και μάλιστα δανείζονται και τίτλους που είναι τζάμπα και τους πουλάνε short!

Για ένα κομμάτι ψωμί

Θα ήθελα να εστιάσω το ενδιαφέρον σας στον τίτλο των ΕΧΑΕ . Σύμφωνα λοιπόν με τον ισολογισμό του εννιαμήνου, η εταιρεία είχε 81 δις δραχμές σε κυκλοφορούν ενεργητικό. Πιο συγκεκριμένα ας κοιτάξουμε αποκλειστικά τα χρεόγραφα. Η εταιρεία είχε 71 δις από δαύτα

(Τώρα το γυρνάμε σε ευρώπουλα)

Σύμφωνα με την εταιρεία τα χρεόγραφα κατανέμονται ως εξής.

—29 εκ σε ίδιες μετοχές
—125 σε ομόλογα
—56 μετοχές [κυρίως τράπεζες και ΟΤΕ]

σήμερα αυτά αξίζουν περίπου:

—13 εκ σε ίδιες μετοχές
—125 σε ομόλογα
—40 εκ σε μετοχές

Σύνολο σημερινού χαρτοφυλακίου χρεογράφων περίπου €178 εκ η 60 δις δραχμές περίπου. Χθες η εταιρεία είχε αξία 71,088,173 μετοχές * €2,44 = €173,455,142, η περίπου 59 δις δραχμές.

Δηλαδή η μετοχή διαπραγματεύεται όσο περίπου το χαρτοφυλάκια της. Δεν πρόσθεσα τα διαθέσιμα [περίπου €7 εκ] και δεν έβαλα τα πάγια [περίπου €45 εκ] που αποτελούνται κυρίως από τις καινούργιες κτιριακές της εγκαταστάσεις.

Εν ολίγοις, όχι μόνο αγοράζουμε την μετοχή πολύ κάτω από την εσωτερική της αξία, αλλά πληρώνουμε και ΜΗΔΕΝ για την αξία της επιχείρησης. Χθες βέβαια, κάποιος χαζός θεσμικός έχωνε καραβιές. Τώρα δεν ξέρω τι γίνεται εκεί με δαύτους, αλλά με εξαίρεση ο ισολογισμός να είναι πλαστός [κάτι που δεν μπορώ να φανταστώ] αγοράζοντας την μετοχή αυτή, πραγματικά την παίρνεις για λιγότερο από ένα κομμάτι ψωμί. Το ένα κομμάτι ψωμί κάτι θα σου κοστίσει, εδώ αγοράζοντας τη μετοχή παίρνεις και επιστροφή!

Ας το σκεφτούμε τώρα λιγάκι

Η εταιρεία είχε οριακά οργανικά κέρδη και τουλάχιστον δεν χάνει λεφτά…ακόμα και με αυτό το κακό χρηματιστηριακό κλίμα. Οι χασούρες είχαν κυρίως να κάνουν με το χαρτοφυλάκιο της. Του χρόνου άραγε θα παρουσιάσει παρόμοιες χασούρες; Μάλλον όχι. Μπορεί να έχει οριακές λειτουργικές ζημιές, αλλά σίγουρα όχι χασούρες χαρτοφυλακίου σαν φέτος.

Επίσης ας κοιτάξουμε και τι αξίζει σαν επιχειρήσει. Αν πούμε ότι είχε ΜΗΔΕΝ χαρτοφυλάκιο, πόσο αξίζει η ΕΧΑΕ για να την αγοράσεις; Σύμφωνα με το ταμπλό και τον θεσμικό που πούλαγε χθες, τίποτα! Η εταιρεία αξίζει ΜΗΔΕΝ! Τώρα για να αξίζει αυτή η μονοπωλιακού καθεστώς εταιρεία μηδέν, δεν θέλω να σκεφτώ τι αξίζουν ορισμένες άλλες.

Η κατάληξη είναι ότι αγορά έχει πλέον ξεπεράσει τα όρια. Δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει ακόμα αυτό το βιολί, αλλά προσωπικά μιλώντας, είμαι αρκετά αισιόδοξος. Όχι τόσο για τις προοπτικές, αλλά διότι υπάρχουν αρκετοί που είναι πεπεισμένοι ότι τα πάντα θα καταρρεύσουν. Ειδικά όταν διαβάζω ότι επενδυτές πήγαν και δανείστηκαν τίτλους της ΕΧΑΕ και τις πουλούσαν Short! Ξέρουν δηλαδή αυτοί κάτι που δεν ξέρουμε εμείς; Ειλικρινά δεν ξέρω, αυτό που ξέρω όμως είναι ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση, το επενδυτικό ρίσκο είναι ΜΗΔΕΝ. Και άσχετα αν πάει ακόμα πιο κάτω, εγώ δεν μπορώ να αγνοήσω αυτό το γεγονός.

Από το πολεμικό μέτωπο των αγορών
Ο ταπεινός σας ανταποκριτής
[περιμένοντας να δω που θα μου πουλήσουν τίτλους της ΕΧΑΕ οι θεσμικοί]


Γιώργος Καισάριος

george-croped.jpg


Follow me on twitter


.(JavaScript must be enabled to view this email address)Please like us of facebook hereLinks : Financial Blogs & News | Subscribe to Market-talk by Email |

I love hairmania Club
Loading...

Για να αφήστε σχόλιο, κάντε log in η καινούργια εγγραφή

Commenting is not available in this weblog entry.