Πόντιος Πιλάτιος Θωμαδάκιος | Market-talk.net
Index | US Snapshot | Contrarian Index | Economic Charts | Economic Calendar | Archives | News | Forum | The Score

Τελευταία σχόλια άρθρων
Γιώργος Καισάριος@ Μια διαφορετική δημόσια τηλεόραση (18/06/2013 11:53am)
liberal@ The dollar liquidity time bomb (19/05/2013 22:23pm)
liberal@ The dollar liquidity time bomb (19/05/2013 22:18pm)

| E-mail | PrintWed, May 07, 2003 - 07:23 pm

Πόντιος Πιλάτιος Θωμαδάκιος

Δεν ξέρω, δεν αναγνωρίζω, δεν ευθύνομαι, δεν νομίζω και δεν φταίω σε τίποτα. Κάπως έτσι τα είπε περίπου στη βουλή ο κύριος πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς. Ο εκδότης σας του αναγνωρίζει και ολίγον δίκιο, αλλά δεν θα έλεγα ότι δεν φταίει και σε τίποτα.

Κάθε χρόνο λοιπόν γύρο από την εποχή του Πάσχα, πλημμυρίζει η τηλεόραση με έργα γύρο από τη ζωή του Χρηστού. Ίσως το πιο γνωστό τηλεοπτικό στιγμιότυπο είναι η στιγμή που ο Πόντιος Πιλάτος πλένει τα χέρια του σε έναν αμφορέα, κηρύσσοντας ότι είναι αθώος για τη ζωή αυτού του ανθρώπου (του Χρηστού) τη στιγμή που ο εβραϊκός όχλος απαιτεί την εκτέλεση του.

Ο πόντιος Πιλάτος ήξερε βέβαια ότι ο Χρηστός είναι αθώος. Αλλά βλέπετε πέραν από στρατιωτικός διοικητής, έπρεπε να μεσολαβεί και πολιτικά στα διάφορα τοπικά θέματα. Το τελευταίο πράγμα που ήθελε ήταν περαιτέρω προβλήματα με τους εβραίους, τη στιγμή που είχε ένα σωρό πράγματα στο μυαλό του. Και επειδή η ζωή γενικά δεν είχε και τόσο μεγάλη αξία την εποχή εκείνη, έδωσε λοιπόν τον Χρηστό στους εβραίους

”Πόντιος Πιλάτος” στη Βουλή ο Θωμαδάκης

Ο κύριος Θωμαδάκης λοιπόν με παρόμοιο τρόπο αντιμετώπισε το θέμα του χρηματιστηρίου στη βουλή. Ουσιαστικά “ένιψε τας χείρας” και αποκάλυψε το εκπληκτικό, το ότι, δεν φέρει καμία ευθύνη για τα όσα έχουν διαδραματιστεί στο ΧΑ τα τελευταία χρόνια. Από μια άποψη έχει δίκιο. Διότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι τόσο ηλίθιο που πράγματι φέρει λίγη ευθύνη. Από την άλλη βέβαια, δεν είναι δυνατόν κάποιος να έχει την θέση που έχει και να μην κάνει ενέργειες τέτοιες που να προσπαθήσει τουλάχιστον να βάλει ορισμένα πράγματα σε κάποια τάξη.

Για παράδειγμα, πόσο δύσκολο άραγε να είναι ο εποπτικός έλεγχος του ΧΑ, τη στιγμή μάλιστα που ο πρόεδρος του ΧΑ είναι και στο ΔΣ της επιτροπής κεφαλαιαγοράς! Και απορώ, τι δουλειά έχει ο πρόεδρος του ΧΑ στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς. Αν το ακούσουν αυτό στο εξωτερικό θα γελάνε μέχρι του χρόνου. Βέβαια πολύ σωστά επισημαίνει ο κύριος πρόεδρος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, διότι αυτό προστάζει ο νόμος. Δηλαδή για αυτό το καραγκιοζιλίκι ευθύνονται οι καραγκιόζηδες οι βουλευτές…που έχουν φτιάξει τους νόμους. Και ακούγοντας κανείς τις ακροαματικές διαδικασίες, αντιλαμβάνεται κανείς το πόσο άσχετοι είναι οι άνθρωποι [οι βουλευτές δηλαδή).  Μιλάμε βγήκα από τα ρούχα μου!

Εντύπωση μου έκανε ο ισχυρισμός του κυρίου ότι, ”είμαστε η ενεργότερη διοικητική αρχή του οικονομικού τομέα στην Ελλάδα και μία από τις δραστήριες εποπτικές αρχές της κεφαλαιαγοράς στην Ευρώπη”. Απλά να επισημάνω ότι η δουλειά της επιτροπής δεν είναι μόνο να βάζει πρόστιμα και να διοργανώνει διαλέξεις. Το κύριο έργο που καλείτε να επιτελεί είναι νομοθετικό. Προφανώς κανείς δεν το έχει αντιληφτεί αυτό σε αυτή τη χώρα.

Και βέβαια έχει δίκιο ότι δεν ευθύνεται η επιτροπή κεφαλαιαγοράς για την είσπραξη των προστίμων, αλλά τουλάχιστον θα έπρεπε να την επιμελή, και τουλάχιστον να έχει κάποιον πίνακα για τα ποσά που έχουν πληρωθεί, άσχετα αν το σύστημα είναι τόσο ηλίθιο που δεν δίνει την δικαιοδοσία σε αυτόν. Και βέβαια είναι μια δικαιοδοσία που θα έπρεπε να απαιτήσει από τη βουλή. Δεν άκουσα όμως τίποτα τέτοιο.

Για όποιον δεν το ξέρει, η Ελληνική επιτροπή κεφαλαιαγοράς είναι ίσως η μόνη στον κόσμο που δεν εγκρίνει ενημερωτικά δελτία. Τώρα γιατί τα εγκρίνει το ΔΣ του ΧΑ και όχι η επιτροπή είναι πέραν εμού. Και γιατί η επιτροπή κεφαλαιαγοράς δεν έχει δικό του εισαγγελικό τμήμα είναι επίσης πέραν εμού. Γιατί δηλαδή πρέπει να απευθύνει προς τρίτους για παραβάσεις της νομοθεσίας αντί οι ίδιοι να ενεργούν επίσης δεν ξέρω. Αυτό όμως που ξέρω είναι ότι, με το υπάρχον σύστημα, ακόμα και ένα παιδάκι του δημοτικού θα μπορούσε να κάνει αυτά που κάνει η επιτροπή της κεφαλαιαγοράς (και ίσως να τα έκανε και καλύτερα), διότι από ότι φαίνεται αγαπητέ αναγνώστη, ουσιαστικά η επιτροπή δεν έχει καμία δικαιοδοσία.

Όπως είπα στην αρχή, δεν επιρρίπτω τόσο τις ευθύνες στη επιτροπή. Ειδικά δε, δεν επιρρίπτω ευθύνες για την πτώση των μετοχών – αυτό θα γινόταν όπως και να έχει το πράγμα. Αυτό όμως που με πειράζει είναι ότι αντί να προσπαθεί η επιτροπή να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά, απλά δηλώνει ότι δεν είναι της αρμοδιότητας της. Δηλαδή τι τους πληρώνουμε αυτούς τους ανθρώπους;

Βασικά το σύστημα θα έπρεπε να δουλεύει ως εξής. Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς αποφασίζει για κάτι (κατόπιν δημοσίου διάλογου) το δίνει στη βουλή, και αυτόματα σχεδόν γίνετε νόμος του κράτους. Από κει και πέρα, υπεύθυνη για την εφαρμογή αυτών των νόμων έχει η επιτροπή. Μεταξύ άλλων θα έπρεπε να έχει ειδικούς πράκτορες (που να οπλοφορούν) και να έχουν το δικαίωμα να συλλαμβάνουν υπόπτους και να έχουν έναν δικό τους εισαγγελέα και δικαστή.

Και ενώ στην Αμερική αυτοί που βρίσκονται στην φυλακή αυξάνουν καθημερινά, στην Ελλάδα κατά πάρεργο τρόπο, κανείς δεν είναι φυλακή. Προφανώς λείπουν αρμοδιότητες από αυτούς που υποτίθεται πρέπει να εφαρμόζουν τους νόμους.

Η καταλήξει είναι ότι πράγματι δεν φταίει η επιτροπή για πολλά που τις καταλογίζονται. Φταίει όμως διότι – ενώ είναι υπεύθυνη για το νομοθετικό πλαίσιο (και αν δεν είναι να το αποκτήσει) – δεν έχει κάνει και πολλά για να ενδυναμώσει τους θεσμούς και να πάρει αρμοδιότητες στα χέρια της. Και βέβαια την μεγαλύτερη ευθύνη από όλους την έχει η βουλή, που αποτελείται από άσχετους και  αμόρφωτους οικονομικά ανθρώπους.


Γιώργος Καισάριος

george-croped.jpg


Follow me on twitter


.(JavaScript must be enabled to view this email address)Please like us of facebook hereLinks : Financial Blogs & News | Subscribe to Market-talk by Email |

I love hairmania Club
Loading...

Για να αφήστε σχόλιο, κάντε log in η καινούργια εγγραφή

Commenting is not available in this weblog entry.