Χρυσός & ΙΡΑΚ | Market-talk.net
Index | US Snapshot | Contrarian Index | Economic Charts | Economic Calendar | Archives | News | Forum | The Score

Τελευταία σχόλια άρθρων
Γιώργος Καισάριος@ Μια διαφορετική δημόσια τηλεόραση (18/06/2013 11:53am)
liberal@ The dollar liquidity time bomb (19/05/2013 22:23pm)
liberal@ The dollar liquidity time bomb (19/05/2013 22:18pm)

| E-mail | PrintSat, February 01, 2003 - 02:18 pm

Χρυσός & ΙΡΑΚ

Αρχικά αυτό το άρθρο γράφτηκε στο yahoo groups όπου άρχισα να γράφω πριν πολλά χρόνια

http://groups.yahoo.com/group/market-talk/message/130

—————————————————————-

Όλοι θα έχετε παρατηρήσει τον χρυσό να έχει ανέβει τώρα τελευταία. Πολλοί από σας ίσως να το αντιληφτήκατε με τα τεκταινόμενα στο ΙΡΑΚ. Και βέβαια αν ακούτε τον τύπο και τα ΜΜΕ, θα νομίζετε και εσείς ότι η άνοδος του χρυσού έχει σχέση με τα γεγονότα του ΙΡΑΚ. Η αλήθεια είναι ότι η άνοδος του χρυσού δεν έχει καμία σχέση με το ΙΡΑΚ. Ο χρυσός έχει αρχίσει να ανεβαίνει τώρα και πολύ καιρό, και η τιμή του λίγο έχει σχέση με την επικαιρότητα..

Εισαγωγή

Το χρυσάφι και το ασήμι έχει χρησιμοποιηθεί σαν μέσο αποταμίευσης αξία και πλούτου τουλάχιστον για 5000 χρόνια. Δεν ξέρω για πιο λόγο η ανθρωπότητα διάλεξε τον χρυσό, θα μπορούσε να διαλέξει κουκουνάρια. Γεγονός είναι πάντως ότι ο χρυσός έχει ταυτιστεί με αποθήκευση αξίας από την τότε που έχουμε ανθρώπινη ιστορία.

Ο χρυσός είναι αγνός, δεν καταστρέφεται, δεν τοκίζεται και δεν χρωστάει σε κανέναν. Η άξια του δεν βασίζεται σε τίποτα, και δεν εξαρτάται από κανένα παράγοντα. Ο χρυσός στέκεται από μόνος του. Ο χρυσός αντιπροσωπεύει ανεξαρτησία και ελευθέρια. Τα κράτη που είχαν χρυσό ήταν πάντα δυνατά και πλούσια. Η Ελβετία είναι το πιο ορατό παράδειγμα αυτού. Βασίζεται σε ένα τραπεζικό σύστημα που έχει σε εκτίμηση τον χρυσό τώρα και 600 χρόνια. Και το επίπεδο των Ελβετών πολιτών το δείχνει.

Το δολάριο μέχρι και πριν από 70 χρόνια βασιζόταν στο χρυσό. Δεν είναι καθόλου τυχαίο η φήμη που απέκτησε το δολάριο τον περασμένο αιώνα “The dollar is as good as gold”. Κυριολεκτικά αν είχες δολάρια, μπορούσες να πας σε μια οποιαδήποτε τράπεζα, να δώσεις τα χαρτονομίσματα, και να πάρεις την ανάλογη ποσότητα σε χρυσό. Από τις αρχές του 1800 μέχρι και το 1920 περίπου, οι τιμές είχαν μείνει σταθερές. Ένα κιλό ψωμί έκανε το ίδιο το 1800 έως το 1920. Ο λόγος ήταν ότι δεν υπήρχε πληθωρισμός. Γιατί άλλωστε να υπάρχει; Μια ουγκιά χρυσαφί είχε περίπου $22. Ούτε πάνω ούτε κάτω. Και επειδή δεν υπήρχαν κεντρικοί τραπεζίτες να τυπώνουν χρήμα, το χρήμα …που βασιζόταν 100% στον χρυσό…δεν έχανε την αξία του.

Γενεές ολόκληρες είχαν συνηθίσει να αποταμιεύουν δολάρια η χρυσές λύρες Αγγλίας. Οι λόγοι ήταν ότι και τα δυο, ήταν ένας καλός τρόπος για να αποταμιεύεις αξία. Δεν μπορούσε κανείς να σου κλέψει την αξία αυτή. Δεν μπορούσε κανένας κεντρικός τραπεζίτης να σου κλέψει τον ιδρώτα σου, τυπώνοντας χρήμα για να σπαταλήσει και να ξοδέψει πέραν των δυνάμεων του…και να διατηρεί τα προνόμια του!

Supply & Demand

Όπως είπαμε στην αρχή, οι τιμές καθορίζονται από την προσφορά και την ζήτηση. Από τότε που ο χρυσός έχει αποδεσμευτεί και δεν αντιπροσωπεύει πλέον χρήμα σε κυκλοφορία, επόμενο είναι να διαπραγματεύεται σαν όλα τα άλλα προϊόντα σε σχέση με αυτό.

Λίγοι γνωρίζουν ότι τα τελευταία 10 χρόνια οι ποσότητες σε χρυσό που παράγονται είναι λιγότερες απ τις ανάγκες της αγοράς. Ο χρυσός και το ασήμι χρησιμοποιούνται ευρέως στην βιομηχανία. Οι ανάγκες για τα δύο αυτά μέταλλα ολοένα και αυξάνονται και καθώς αναπτύσσεται η Ασία, οι βιομηχανικές ανάγκες για πολύτιμα μέταλλα μάλλον θα αυξηθεί και στο μέλλον.

Επιπλέον, όπως είχα γράψει παλαιοτέρα - δες “Το χρυσό Δηνάριο” - ορισμένες Αραβικές και μουσουλμανικές χώρες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ενιαίο νόμισμα με βάση τον χρυσό. Επίσης υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τον τρίτο κόσμο για χρυσό σαν μέσο αποταμιεύσεις. Μπορεί στην Ευρώπη να μην μας φαίνεται και τόσο, αλλά αν ήσουν στην Αργεντινή η στην Ασία και είχες αγοράσει χρυσό, δεν θα είχες χάσει τίποτα σε σχέση με την ζημιά που θα είχες πάθει αν είχες το τοπικό σου νόμισμα.

Η διαφορά μεταξύ τις ανάγκες της αγοράς και την ετήσια παραγωγή χρυσού είναι αρκετά μεγάλη. Με άλλα λόγια, κάθε χρόνο που περνάει τα αποθέματα σε χρυσό και ασημί λιγοστεύουν. Καλά θα με ρωτήσετε, αφού είναι έτσι γιατί έπεφτε η τιμή τα τελευταία 20 χρόνια; Η απάντηση είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες πούλαγαν συνεχώς αποθέματα.

The Gold Carry Trade

Επειδή οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούσαν να κάνουν καμία χρήση του χρυσού, τον πουλάνε σε μικρές ποσότητες, η τον νοικιάζουν. Ο χρυσός ενοικιάζεται για περίπου 1% ετησίως από τις κεντρικές τράπεζες.

Οι μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρείες και οι μεγάλες τράπεζες ενοικίαζαν χρυσό προς 1% από τις κεντρικές τράπεζες, το πούλαγαν στην αγορά, και με τα λεφτά αυτά, αγόραζαν Αμερικανικά ομόλογα που πλήρωναν 5-6%. Άρα με ξένο κόλλυβα έκανα ένα 4-5% καθαρά - χωρίς μάλιστα να απασχολούν και δικά τους κεφάλαια. Αυτό το κόλπο γίνετε τώρα και 20 χρόνια.

Τώρα τα λεφτά που έβγαζαν από αυτό ήταν πάρα πολλά. Διότι δεν έβγαζαν μόνο από την διαφορά του επιτοκίου… έβγαζαν και κεφαλαιακά κέρδη απ την άνοδο των ομολόγων χρόνια τώρα, και από την πτώση του χρυσού επίσης. Άρα τα κέρδη ήταν πολλά και από παντού.

Αυτό όπως σταμάτησε πρόσφατα. Από την μια τα Αμερικανικά ομόλογα δεν πληρώνουν πολλά πλέον, το δολάριο πέφτει συνεχώς και από την άλλη έχει ανέβει και ο χρυσός. Άρα αυτή η καλή πηγή κερδών έχει πλέον στερέψει.

Άρα από τότε που έχουν σταματήσει [η περιοριστεί θα έλεγα καλύτερα] οι πωλήσεις χρυσού από τις μεγάλες τράπεζες, ο χρυσός άρχισε να ανεβαίνει. Πέραν βέβαια του δανεισμού, οι κεντρικές τράπεζες πουλούσαν μεγάλες ποσότητες τα τελευταία χρόνια…άλλη μια πηγή πίεσης.

Λιγότεροι πωλητές = άνοδος τιμών

Ένας φίλους μου είπε ότι, για να πάει ο πετρέλαιο στα $10 το βαρέλι [όπως έχω υπονοήσει] θα χρειαστεί να τριπλασιαστεί η παραγωγή. Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται. Οι τιμές στις αγορές καθορίζονται “at the margin”, δηλαδή την στιγμή που γίνετε η συναλλαγή. Όσο η πρόσφορα είναι αρκετή να καλύψει την ζήτηση, οι τιμές θεωρητικά παραμένουν σταθερές. Αρκεί όμως ένα επιπλέον εκατομμύριο βαρέλια πλέον της ζητήσεις, για να πέσει η τιμή του πετρελαίου. Στην αρχή η πτώση θα είναι μικρή, όσο όμως συνεχίζει η αγορά να τροφοδοτείται έστω με μικρή επιπλέον προσφορά, η τιμή θα συνεχίζει να πέφτει. Κάτι παρόμοιο ισχύει και στις μετοχές. Αρκεί οι πωλητές να είναι λίγο περισσότεροι από τους αγοραστές για μακράν χρονικό διάστημα και η τιμή οποιασδήποτε μετοχής μπορεί να πέσει αρκετά χωρίς να δούμε ποτέ πανικό πωλήσεων.

Από την στιγμή που σταμάτησε το Gold Carry Trade, οι επιπλέον πωλητές που υπήρχαν ουσιαστικά έπαψαν να υπάρχουν και οι αγοραστές είναι πλέον περισσότεροι από του πωλητές. Θυμηθείτε τι είπαμε για την ανάγκη για περισσότερο μέταλλο από ότι παράγεται. Οι ανάγκες τις αγοράς για χρυσό είναι περισσότερες από την παραγωγή.

Όπως είπαμε, υπάρχει και μεγάλη ζήτηση από τρίτες χώρες εκτός Ευρώπης και Αμερική για τον χρυσό διότι τους έχει προστατέψει από την κατρακύλα των νομισμάτων τους. Και όχι μόνο από τρίτες χώρες. Οι αμερικανοί οι ίδιοι ενδεχομένως να αγοράζουν και μεγάλες ποσότητες για να προστατευτούνε από την πτώση του δολαρίου. Αν και μάλλον οι αγορές αυτές πρέπει να θεωρούνται περιορισμένες, εντούτοις ολοένα ο χρυσός αγοράζεται για νομισματικούς λόγους από ολοένα και περισσότερο κόσμο.

Ένας άλλος λόγος για την άνοδο του χρυσού είναι τα παράγωγα. Δεν είναι μόνο οι τράπεζες που δάνειζαν και πουλάγανε χρυσό τόσα χρόνια - οι ίδιοι παραγωγοί πούλαγαν στην αγορά παραγώγων τη μελλοντική τους παραγωγή. Πολλές εταιρείες εξόρυξης είχαν στο παρελθόν κάνει πολλά λεφτά εισπράττοντας το premium πουλώντας την παραγωγή τους. Αυτό αποτελούσε μια επιπλέον πηγή πιέσεως για πολλά χρόνια. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπληρώσεις όμως έχουν πουληθεί. Και κάποιοι πρέπει να παραδώσουν χρυσό στο μέλλον. Ίσως ορισμένοι φοβούμενοι την άνοδο έτρεξαν να αγοράσουν από την αγορά χρυσό για να καλύψουν τις θέσεις τους. Ταυτόχρονα, οι εταιρείες εξόρυξης βλέποντας ότι ανεβαίνει ο χρυσός, είναι πλέον διστακτικοί να πουλάνε την παραγωγή τους μέσο συμβόλαια μελλοντικής σκληρώσεις. Αφού η τάση είναι πλέον ανοδική, θα το πουλάνε στην Spot αγορά όταν το παράγουν και όχι πριν…γιατί να διατρέξουν το κίνδυνο να έχουν λιγότερα έσοδα!

Ο μύθος της ψυχολογίας

Δυστυχώς αυτά που γράφο είναι μόνο ένα πολύ μικρό κομμάτι σο αίνιγμα που λέγετε χρυσός. Προσπάθησε να σας πω τα βασικά σε πολύ λίγο χρόνο. Έχουν γραφτεί βιβλία ολόκληρα για αυτά τα λίγα που σας παρουσίασα. Όποιος θέλει υπάρχουν πολύ αξιόλογα sites στο internet για το θέμα.

Αυτό που έχει σημασία να καταλάβετε είναι ότι ο χρυσός ανεβαίνει για λόγους που έχουν να κάνουν με την προσφορά και τι ζήτηση. Ομολογώ ότι ίσως να βοήθησε λίγο και το θέμα ΙΡΑΚ, αλλά όχι τόσο ώστε να φτάσουν οι τιμές εδώ που είναι. Και κατά πάσα πιθανότητα, αυτοί που αγοράζουν χρυσό λόγου του ΙΡΑΚ θα χάσουν λεφτά διότι απλά δεν έχουν καταλάβει τα θεμελιώδη της εξισώσεις. Στο μέλλον αυτοί η θα πουλήσουν πολύ γρήγορα, η θα πουλήσουν με χασούρα σε περίπτωση που κάνει ο χρυσός κάποιο πισωγύρισμα, μη γνωρίζοντας αυτά τα λίγα που σας γράφω.

Ο χρυσός μάλλον βρίσκεται σε ένα μακροπρόθεσμο ανοδικό κύκλο. Πόσο ψιλά μπορεί να φτάσει δεν έχω ιδέα. Απορρίπτω όμως όλες τις θεωρίες που διαβάζω στα Gold Sites περί ένα γύρισμα του χρυσού σαν νομισματικό μέσο. Ο κύριος λόγος είναι διότι ο κόσμος δεν είναι έτοιμος να το κάνει, και οι κυβερνήσεις δεν θα αφήσουν να κυριαρχήσει ο χρυσός διότι απλά οι γραφειοκράτες θα χάσουν την δύναμη να τυπώνουν όσο χρήμα θέλουν. Ομολογώ όμως ότι όλα είναι δυνατόν, απλά οι πιθανότητες είναι πολύ μικρές.

Άσχετα όμως, τα θεμελιώδη συνιστούν περαιτέρω ανόδου. Και ακόμα και αν τελειώσει το θέμα του ΙΡΑΚ ο χρυσός θα συνεχίζει να ανεβαίνει. Είναι επίσης σημαντικό να καταλάβουμε ότι πέφτει για 20 χρόνια. Δεν θα πάει εκεί που είναι να πάει μέσα σε μια μέρα. Η όποια άνοδος θα είναι μακροπρόθεσμη με πολλές διορθώσεις.

Υπάρχει και ένας άλλος λόγος. Τα γνωστά αποθέματα χρυσού ολοένα και λιγοστεύουν. Σε αντίθεση με το χρήμα που μπορεί να τυπωθεί δια μαγείας, ο χρυσός δεν μπορεί να τυπωθεί. Άρα ένας άλλος λόγος για την άνοδο του χρυσού είναι η συνεχιζόμενη λιγοστή ποσότητα του σε σχέση με το διαθέσιμο χρήμα που κυκλοφορεί.

Συνοψίζοντας, θεωρό του ακόλουθους λόγους σαν την αιτία για την άνοδο του χρυσού

-Περιορισμός του Gold Carry Trade λόγου πτώσεις του δολαρίου

-Αυξημένη ζήτηση από την βιομηχανία

-Υπάρχει υστέρηση παραγωγής σε σχέση με τις ανάγκες.

-Υπάρχει αυξημένη ζήτηση από τρίτες χώρες για νομισματικούς λόγους

-Ενδιαφέρον και σε δυτικές χώρες για νομισματικούς λόγους

-Κλείσιμο θέσεων στα παράγωγα

Με εξαίρεση ο χρυσός να πάει πολύ ψιλά, θα έλεγα ότι το Euro σχεδόν θα καλύψει την όποια διαφορά. Η πτώση του δολαρίου σε σχέση με το χρυσό είναι περίπου αυτά που έχει κερδίσει τι ευρώ σε σχέση με το δολάριο [ο χρυσός έχει απόδοση κατά 8% περισσότερο].

Πάντως για όποιων ενδιαφέρετε να επενδύσει σε χρυσό, υπάρχουν αρκετά αμοιβαία κεφάλαια που κάνουν αυτό ακριβώς το πράγμα…μερικά είναι και στην Ευρώπη. Για όσους αισθάνονται την ανάγκη να αγοράσουν λίγο χρυσό απλά να πω ότι δεν είναι και άσχημη ιδέα. Για όσους θέλουν να κάνουν Speculation με το χρυσό η τις μετοχές χρυσού, απλά συνιστώ να μάθουν πολύ καλά τα θεμελιώδη γύρο απ τις δυνάμεις της αγοράς [πρόσφορα και ζήτηση] πριν επεκταθούν σε αυτό το σπορ.


Γιώργος Καισάριος

george-croped.jpg


Follow me on twitter


.(JavaScript must be enabled to view this email address)Please like us of facebook hereLinks : Financial Blogs & News | Subscribe to Market-talk by Email |

I love hairmania Club
Loading...

Για να αφήστε σχόλιο, κάντε log in η καινούργια εγγραφή

Commenting is not available in this weblog entry.